Valul de căldură fără precedent, care afectează de mai bine de două săptămâni ţări europene, este urmat de furtuni violente şi inundaţii. În Grecia şi Turcia numeroase focare rămân active, deşi precipitaţiile au provocat pagube însemnate în ultimele ore.
După două săptămâni de temperaturi sufocante, care au ajuns până la 46 de grade şi au favorizat răspândirea focului în Peloponez şi pe Insula Evia, Grecia are parte de un episod de vreme severă.
Scăderea uşoară a temperaturii şi ploile, deşi au fost de scurtă durată, au ajutat mai ales insula Evia, unde au ars 50 de mii de hectare într-o săptămână.
Premierul Kyriakos Mitsotakis vede criza climatică drept una dintre principalele cauze ale acestor fenomene. El a subliniat că incendiile nu sunt o problemă grecească, ci una mediteraneeană şi globală.
De altfel, în Spania, Portugalia şi Italia este risc ridicat de incendii, din cauza valului de caniculă prognozat pentru acest sfârşit de săpătmână. Şi în Bulgaria zeci de pompieri, lucrători forestieri şi voluntari încă luptă cu focarele din Munţii Rila.
În nordul Turciei sute de persoane au fost evacuate în urma inundaţiilor, iar nouă oameni au murit. A plouat continuu în provincii situate pe malul Mării Negre, unde nivelul apei a crescut până la patru metri, iar străzile din oraşe întregi s-au transformat în torenţi, care purtau cu ei maşini şi indicatoare rutiere.
Autorităţile vorbesc despre o catastrofă şi mobilizează forţe importante la numai o săptămână de la episodul de caniculă. Aproape două sute de sate au rămas fără electricitate, iar infrastructura este puternic afectată.
Şi la Ankara mai mulţi politicieni şi asociaţii i-au solicitat guvernului să ia măsuri radicale pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră. Turcia nu a ratificat Acordul climatic de la Paris din 2015, potrivit RRA.