Decenii la rând, americanii au crezut că se află în posesia unei adevărate comori, care va fi transmisă, mai departe, generațiilor viitoare. Evaluări de ultimă oră au scos la iveală faptul că un manuscris care se credea că este adevărat s-a dovedit a fi un veritabil fals.
Una dintre cele mai prețioase comori americane s-a dovedit a fi un fals veritabil. Cum au ajuns specialiștii la această concluzie
Una dintre cele mai prețioase posesiuni ale Bibliotecii Universității din Michigan, care părea a fi un manuscris al lui Galileo, este acum considerată a fi opera unui falsificator din secolul al XX-lea. Un filigran, dar și un „simț de păianjen” demască o comoară falsă a lui Galileo, relatează New York Times.
Galileo Galilei privea printr-un telescop nou în 1610 când a observat ceva ciudat: mai multe obiecte luminoase care pâlpâiau în jurul planetei Jupiter și care păreau să-și schimbe poziția în fiecare noapte.
Descoperirea sa, a sateliților care orbitau în jurul lui Jupiter, a reprezentat o fisură majoră în noțiunea, susținută pe scară largă încă din antichitate, conform căreia totul în univers se învârtea în jurul Pământului. Această descoperire istorică, care a fost condamnată de Biserica Catolică, a contribuit la demonstrarea teoriei unui sistem solar centrat pe Soare.
Timp de decenii, biblioteca Universității din Michigan a prețuit manuscrisul legat de această descoperire, descriindu-l ca fiind „una dintre marile comori” din colecția sa.
În partea de sus se află proiectul unei scrisori semnate de Galileo în care descrie noul telescop, iar în partea de jos sunt schițe care trasează pozițiile sateliților din jurul lui Jupiter – „primele date de observație care au arătat obiecte care orbitează în jurul unui alt corp decât Pământul„, a descris reprezentantul bibliotecii unde se afla documentul, mărturie istorică.
Cel puțin așa ar fi fost dacă ar fi fost autentică. După ce Nick Wilding, un istoric de la Georgia State University, a descoperit dovezi care sugerau că manuscrisul era un fals, biblioteca a investigat și a stabilit că acesta avea dreptate: Universitatea a declarat, săptămâna trecută, că a ajuns la concluzia că manuscrisul său prețios „este de fapt un fals din secolul XX”.
Opinia specialiștilor
„A fost destul de sfâșietor când am aflat că Galileo al nostru nu era de fapt un Galileo„, a declarat specialistul Donna L. Hayward, decanul interimar al bibliotecilor universității, într-un interviu. Dar, deoarece scopul oricărei biblioteci este de a extinde cunoștințele, a spus ea, universitatea a decis să fie directă în legătură cu descoperirile sale și să anunțe public falsul. „Să o ascundem sub preș este contrar a ceea ce reprezentăm”, a ținut să precizeze decanul bibliotecii americane.
„Pur și simplu pare ciudat„, a spus istoricul Wilding, citat de ziarul american. „Se presupune că este vorba de două documente diferite care se întâmplă să fie pe o singură foaie de hârtie. De ce este totul exact de aceeași culoare maro?„. Și aceasta s-a dovedit a fi, în cele din urmă, o întrebare retorică.
Prin urmare, analiza aprofundată a documentului, considerat a fi o adevărată comoară a americanilor, a scos la suprafață o insignă vizibilă atunci când este ținută la lumină, care a putut indica unde și când a fost făcută hârtia. Și de aici, tot ce se știa până la acel moment s-a evaporat imediat, dezvăluind falsul realizat atât de bine, încât i-a păcălit chiar și pe cei mai mari specialiști, ani și ani la rând, până astăzi.
Foto: pixabay