Un tribunal din Italia a dat un verdict uluitor, la 13 ani de la producerea unui seism devastator.
O instanță italiană a decis că o parte din victimele cutremurului din 2009 din L’Aquila sunt parțial vinovate de propria moarte. Presa relatează miercuri, de asemenea, că instanța a decis că despăgubirile pentru rudele lor ar trebui reduse, potrivit unor rapoarte media.
Cutremurul cu magnitudinea de 6,3 grade a avut loc pe 6 aprilie, la ora 3:32, după luni de cutremure în regiunea accidentată Abruzzo din centrul Italiei. Casele s-au prăbușit în tot centrul istoric al orașului L’Aquila, provocând moartea a 309 persoane.
Judecătorul din cadrul procesului civil pentru daune de milioane de euro, prezentat de rudele a 24 de persoane care au murit într-una dintre clădiri, a declarat că victimele s-au culcat înapoi, în ciuda celor două cutremure de mai devreme, din cursul aceleiași nopții.
Acest „comportament nechibzuit” îi face „30% responsabili” pentru propria lor moarte, a spus ea, potrivit cotidianului Messaggero.
Maria Grazia Piccinini, avocată și mamă a Ilariei Rambaldi, o studentă de 25 de ani care a murit, a declarat că decizia de marți este „absurdă”, având în vedere că experții au minimizat temerile privind un cutremur ucigaș.
„Fiica mea a fost liniștită, la fel ca toți ceilalți”, a declarat Piccinini pentru Corriere della Sera, adăugând că vor face apel la această hotărâre.
Șapte membri ai Comisiei de prevenire a riscurilor majore din Italia au fost inițial condamnați pentru sfaturile date locuitorilor înainte de dezastru, deși toate aceste condamnări, cu excepția uneia, au fost ulterior anulate.
Cutremurul, care a transformat în dărâmături elegantele piețe și clădiri medievale, renascentiste și baroce din L’Aquila, a provocat rănirea a 1.600 de persoane și a lăsat fără adăpost cel puțin 80.000 de persoane. Morți – 309.
La 13 ani de la cutremur, orașul e încă un imens șantier. Centrul oraşului L’Aquila este în mare parte pustiu şi seamănă cu un şantier de construcţii.