Social

Un studiu recent arată ce trebuie să facă persoanele în vârstă, cu risc mai crescut de a-și pierde memoria

Un studiu recent arată ce trebuie să facă persoanele în vârstă, cu risc mai crescut de a-și pierde memoria
123rf.com/mingo.net/scanberlin.com

Activitatea fizică este foarte importantă pentru sănătatea întregului organism, iar „exercițiile trebuie să facă parte din strategiile de prevenire pentru persoanele în vârstă cu risc mai crescut de a-și pierde memoria”

Iar o cercetare relativ recentă, finanțat de guvernul american a marcat cel mai lung test pentru a stabili dacă exercițiile fizice fac vreo diferență, odată ce memoria începe să se piardă.

Studiul a fost efectuat pe 300 de adulți americani în vârstă, sedentari și cu modificări ale memoriei greu de identificat, numite tulburări cognitive ușoare sau MCI, o afecțiune care uneori poate duce la Alzheimer.

Acest studiu a fost efectuat pe fondul pandemiei care a adăugat izolarea pe lista de riscuri pentru sănătatea creierului.

Jumătate din participanți au primit exerciții aerobice, iar restul mișcări de întindere și echilibru care le-au crescut doar modest ritmul cardiac.

O altă componentă cheie a studiului a fost reprezentată de continuitate, iar atunci când pandemia de coronavirus a închis sălile de sport, aceștia au făcut mișcare prin intermediul apelurilor video.

Potrivit cercetătorul Laura Baker, după un an de exerciții, testele au arătat, în general, că niciunul dintre grupuri nu s-a înrăutățit în ceea ce privește memoria. Totodată, nici scanările creierului nu au arătat contracția care însoțește agravarea problemelor de memorie, a spus Laura Baker.

Prin comparație, pacienți similari cu tulburări cognitive ușoare dintr-un alt studiu pe termen lung al sănătății creierului, dar care nu s-a bazat pe exerciții fizice, au experimentat un declin cognitiv semnificativ pe parcursul unui an.

În acest context, cercetătorul Laura Baker a precizat că „exercițiile trebuie să facă parte din strategiile de prevenire pentru persoanele în vârstă cu risc mai crescut de a-și pierde memoria”.

Beneficiile unei activități fizice regulate

Potrivit directorului științific al Asociației Alzheimer, Maria Carrillo, cercetările anterioare au descoperit că activitatea fizică regulată de orice fel poate reduce inflamația dăunătoare și poate crește fluxul de sânge către creier, potrivit evz.ro

În afară de acest studiu, există numeroase alte cercetări care au ajuns la aceleași concluzii.

Astfel, cercetările efectuate până acum arată că activitatea fizică poate proteja creierul împotriva neurodegenerării și a altor forme de degradare cognitivă legate de înaintarea în vârstă.

În studiile analizate, exercițiile aerobice au avut trei efecte principale și anume:

  • îmbunătățirea proceselor mentale care ne ajută în planificarea evenimentelor, concentrare și executarea atributiilor zilnice
  • îmbunătățirea dispoziției mentale
  •  scăderea nivelului de stres

De asemenea, studiile au arătat că exercițiile aerobice activează mai multe suprafețe ale creierului și ajută la îmbunătățirea nivelurilor neurochimice.

În acest caz este vorba, în principal, despre neurotransmițători, adică exercițiile aerobice/ fizice cresc nivelul de

  •  dopamină – însoțește procesul de învățare și este implicată și în procesele psihologice de compensare, îmbunătățind astfel dispoziția
  •  epinefrină
  • norepinefrină
  •  serotonină (care ameliorează anxietatea și depresia)

Profesorul Wendy A. Suzuki, doctor în neuroștiințe (de la Centrul pentru Științe Neurale de la Universitatea New York (NYU) din New York City) și autoarea principală a unui studiu din anul 2017, care a analizat datele colectate prin intermediul imagisticii cerebrale , a declarat:

„Sesiunile de o oră de antrenament sportiv sunt folosite în prezent pentru a ajuta la rezolvarea problemelor ce țin de tulburările cognitive și îmbătrânirea creierului, precum și la deficiențele motorii specifice bolii Parkinson, dar și la vindecarea depresiei. Studiul nostru evidențiază mecanismele și căile neuronale prin care exercițiile fizice pot aduce beneficii în acest sens”, scrie medlife.ro.