Actual Lifestyle

Un studiu de ultimă oră al OMS atestă că un număr incredibil de mare de oameni mor anual din cauza intoxicației cu plumb 

Un studiu de ultimă oră al OMS atestă că un număr incredibil de mare de oameni mor anual din cauza intoxicației cu plumb 
Weebly

În fiecare an, un număr mare de oameni mor, în timp ce ”tot mai mulți copii suferă de efecte pe termen lung ale intoxicației cu plumb asupra sănătății”, relatează OMS, într-un studiu de ultimă oră.

Un studiu de ultimă oră al OMS atestă că un număr incredibil de mare de oameni mor anual din cauza intoxicației cu plumb

În fiecare an, aproximativ 1 milion de persoane, mor din cauza intoxicației cu plumb. „Tot mai mulți copii suferă de efecte pe termen lung ale intoxicației cu plumb asupra sănătății”, afirmă specialiștii OMS.

Alte milioane de oameni, mulți dintre ei copii, sunt expuși la niveluri scăzute de plumb care cauzează probleme de sănătate pe tot parcursul vieții, inclusiv anemie, hipertensiune, imunotoxicitate și toxicitate pentru organele de reproducere.

Efectele neurologice și comportamentale ale plumbului ar putea fi ireversibile, a transmis duminică, 23 octombrie 2022, Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

OMS recomandă identificarea sursei de expunere la plumb și luarea de măsuri pentru reducerea și încetarea expunerii pentru toate persoanele cu un nivel de plumb în sânge mai mare de 5ug/dl. Nu există un nivel sigur de expunere la plumb, care dăunează sănătății, în special sănătății copiilor.

UNICEF confirmă studiul OMS și estimează că 1 din 3 copii, până la 800 de milioane la nivel global, are un nivel de plumb în sânge de 5 µg/dl sau mai mare și că este nevoie de o acțiune globală imediată pentru a rezolva această problemă.

Doctorul Maria Nera, directorul OMS, din Departamentul de Mediu, Schimbări Climatice și Sănătate, a afirmat că:

„Expunerea la plumb este deosebit de periculoasă pentru creierul în curs de dezvoltare al copiilor și poate duce la reducerea coeficientului de inteligență (IQ), a capacității de atenție, la afectarea capacității de învățare și la creșterea riscului de probleme de comportament. Această afectare prevenibilă a creierului copiilor duce la o pierdere tragică de potențial.”

Plumbul este toxic pentru mai multe sisteme ale corpului, inclusiv pentru sistemul nervos central și creier, sistemul reproducător, rinichi, sistemul cardiovascular, sistemul sanguin și sistemul imunitar.

Definiție medicală

Contactul omului cu plumbul și compușii săi poate provoca o intoxicație cu plumb, cunoscută sub denumirea de saturnism. În afara saturnismului profesional, care aproape că a dispărut în ziua de azi, aceasta boală se poate instala și prin ingestie de plumb. Poate fi vorba de legume preparate într-un recipient ce conține plumb, sau de apa de la robinet din clădirile vechi, ale căror țevi pentru apă sunt făcute din plumb.

Unele vopsele cu plumb, dacă sunt vechi și se cojesc de pe pereți, pot fi ingerate de copii. Despre acestea ne-a vorbit și dr. Constantin Pasecinic, medic specialist boli infecțioase în  regiunea Moldovei, care a relatat pentru Infoactual că în zilele noastre graba cam strică treaba, pentru că mâncatul pe fugă prin ”aruncarea” caserolelor și casoletelor în cuptorul cu microunde afectează grav sănătatea pe termen lung.

De când datează plumbul

Plumbul este folosit curent de mii de ani, deoarece a putut fi ușor de găsit în natură, ușor de obținut și de lucrat cu el. Este foarte maleabil și, de asemenea, ușor de topit, fapt ce au făcut să fie folosit încă din cele mai vechi timpuri, cu 3500 de ani înainte de Hristos. În acea perioadă el era folosit sub forma minereului de plumb care conținea și stibiu (antimoniul) și arseniu.

Plumbul este unul din cele șase metale menționate în Vechiul Testament, unde se atestă pentru prima dată folosirea diverselor obiecte din plumb: ”Aurul, argintul, arama, fierul, plumbul, cositorul și tot ce trece prin foc, să le treceți prin foc, ca să se curețe; afară de aceasta, și cu apă de curățire să le curățiți”.

Exact cum spune și aici, plumbul trebuie cu atenție utilizat, ceea ce din păcate, nu se întâmplă în zilele noastre. Astăzi, găsim plumbul în alimente sub formă de aditivi ascunși, chiar și în ciocolată, în produse de curățenie sau cosmetice, în jucării, la undița de pescuit și chiar și în relaxantele lumânări parfumate: ”Ucigașul tăcut” din casa ta. E mai toxic decât țigările și cauzează probleme respiratorii și chiar cancer, scria cu ceva timp în urmă Doctorul Zilei.