La adulți, insomnia poate duce la pierderea memoriei.
Cercetătorii de la Universitatea Concordia, Montreal, America de Nord, au realizat un nou studiu cuprinzător asupra tulburărilor de somn la adulții în vârstă.
Oamenii de știință au descoperit că adulții de vârstă mijlocie și în vârstă care suferă de simptome de insomnie au mai multe șanse de a dezvolta tulburări de pierdere a memoriei, cum ar fi demența.
Peste 26.000 de adulți au fost supuși studiului
Experții au folosit datele din Studiul Longitudinal Canadian asupra Îmbătrânirii, reușind să colecteze informații de la peste 26.000 de adulți cu vârste cuprinse între 45 și 85 de ani.
Cercetătorii, pentru a efectua analiza, au comparat evaluările auto-raportate dintr-un raport inițial din anul 2019 și o evaluare ulterioară în anul 2022.
Ce au descoperit experții
Cercetătorii au descoperit că persoanele cu o reducere a calității somnului în cei trei ani dintre evaluări au fost mai predispuse să raporteze declinul memoriei.
“Am descoperit că insomnia a fost legată în mod specific de performanța mai proastă a memoriei în comparație cu cei care au doar unele simptome de insomnie sau nu au probleme de somn. Acest deficit de memorie a fost specific, deoarece ne-am uitat și la alte domenii ale funcției cognitive, cum ar fi durata atenției multi-tasking. Am găsit diferențe doar în memorie”, a spus coautorul principal al studiului, Nathan Cross, un coleg postdoctoral la Sleep, Laboratorul de Cogniție și Neuroimagini.
De asemenea, potrivit analizei, persoanele cu probleme de somn au avut mai multă suferință psihologică, inclusiv depresie și anxietate, din cauza insomniei.
Referitor la femeile cu insomnie, cercetătorii au descoperit rezultate mai bune decât în cazul bărbaților cu această boală, ceea ce rezultă că bărbații sunt mai expuși unui risc mai mare de a dezvolta declinul memoriei.
Tulburările de somn pot fi tratate
În ciuda constatărilor sumbre, autorii sunt optimiști cu privire la rezultatele studiului lor. Potrivit lui Cross, vestea bună este că tulburările de somn, precum insomnia, pot fi tratate.
În acest context, Cross a precizat: „Acest lucru subliniază importanța diagnosticării și gestionării corecte a insomniei cât mai devreme posibil la adulții în vârstă. Tratarea adecvată a tulburării de insomnie ar putea deveni o măsură preventivă importantă pentru declinul cognitiv și atenuarea incidenței demenței în viața ulterioară”, potrivit academic.oup.com