Marți, 06.12.2022, gigantul ungar de energie MOL a transmis că s-au creat cozi la benzinăriile din Ungaria datorită unei lipse de carburant . În opinia MOL, această situaţie este consecinţa plafonării preţurilor la benzină impusă de guvernul lui Viktor Orban.
Ca urmare, marți, presa maghiară a prezentat cozi de aşteptare de sute de metri la benzinăriile din ţară.
”Un sfert dintre benzinăriile noastre sunt complet goale”
Într-un comunicat transmis agenţiei France Presse, Gyorgy Bacsa, director executiv al MOL, a declarat:
- „Situaţia ofertei este evident critică, cererea a explodat, consumatorii fac rezerve, şi au început achiziţiile determinate de panică”.
- „O penurie parţială a produselor noastre ne afectează întreaga reţea, iar un sfert dintre benzinăriile noastre sunt complet goale”.
Iar un fotograf al France Presse a constatat că majoritatea pompelor din mai multe staţii de alimentare din Budapesta erau goale.
Deficitul de import este o consecinţă a plafonării preţurilor la carburanţi
Potrivit lui Bacsa, cauza acestei penurii de carburant este determinată de o scădere cu 30% a importurilor de carburant, precum şi de unele operaţiuni de mentenanţă într-una din rafinăriile MOL, care ar urma să dureze „mai multe săptămâni”.
Iar conform Asociaţiei Benzinăriilor Independente (FBSZ), deficitul de import este o consecinţă a plafonării preţurilor la carburanţi impusă de guvern, ceea ce a determinat companiile străine să îşi reducă livrările de carburant către Ungaria.
Astfel, într-un comunicat transmis AFP, FBSZ a precizat că „trebuie să se renunţe la plafonarea preţurilor”.
Preț fix pentru litrul de benzină
Budapesta, în noiembrie 2021, a decretat un preţ fix de circa 1,17 euro pe litrul de benzină fără plumb 95. Ulterior, plafonul, revizuit la fiecare trei luni, a fost prelungit ultima dată în septembrie şi rămâne în vigoare până la finalul anului 2022.
Plafonarea prețurilor, din perspectiva Guvernului
Potrivit Guvernului ungar, plafonarea preţurilor (la o serie de produse alimentare de bază, precum şi la carburant) vizează sprijinirea activităţii economice şi reducerea inflaţiei galopante pe care executivul o pune pe seama efectelor sancţiunilor UE împotriva Rusiei.
Se precizează că, potrivit EUROSTAT, inflaţia din Ungaria calculată la un an a ajuns la 21,6% în octombrie 2022, cel mai ridicat nivel al său de după 1996 şi al treilea cel mai mare din Uniunea Europeană, citează digi24.ro.