Memoria presei scrise va conta pentru orice generație. Din ziarele și revistele vremii, cititorii vor despre cele mai interesante evenimente și tot felul de fapte diverse ce se întâmplau în țară și în lume. Guvernul și politicienii nu erau nici ei iertați de critică. Practic, este o radiografie a vremurilor pe care azi o găsim în colecțiile arhivate. Memoria presei scrise va conta pentru orice generație.
Un schimb de palme între scriitori
Ziarul Universul, aprilie 1931
La un banchet dat la New- York şi la care luau parte numeroşi scriitori americani, Sinclair Lewis, deținătorul premiului Nobel de anul acesta pentru literatură, a fost pălmuit de Theodore Dreiser, faimosul autor.
Incidentul, care s’a petrecut în urma unui violent schimb de cuvinte, a fost punctul culminant al unui grav diferend, care durează de ani de zile între cei doi scriitori.
Dreiser s-a simţit ofensat când d. Lewis a refuzat să ţină un discurs, spunând : „Se găsesc aci trei persoane care sunt antagoniştii mei şi-mi displac“. D. Dreiser se apropie atunci de d. Lewis şi-l întrebă:„care sunt ceilalţi doi?”.
Răspunsul, care se începea cu o frază elogioasă la adresa celui d’intâi, ca scriitor, se termină din nefericire cu un cuvânt, pe care ziarele nu-l spun, dar care avu darul să scoată din fire pe cel vizat, făcându-l să aplice o răsunătoare palmă pe obrazul premiatului lui …
Scena, care a urmat, e demnă de cel mai pur film american și după cât se spune, spectatorii s-au distrat de minune.
D. Lewis primi palma fără a clipi măcar și, zâmbind, repetă cuvântul, care produse efectul unui resort asupra mâinii d-lui Dreiser.
Şi mai calm, cel pălmuit repetă opinia sa pentru a treia oară, dar de data asta antagonistul său nu ridică mâna şi se mulţumi să-l întrebe pe un ton ridicat . „Ce ai de gând să faci acum?”.
Spre marele amuzament al asistenţei, d. Lewis răspunse imperturbabil „Voi întoarce şi celălalt obraz“.
Se vede că d. Dreiser se săturase de acest joc, căci ignorând oferta, exclamă : Ne vom întâlni spre a ne răfui oricând şi ori unde îţi va plăcea !” Cel vizat, nerăspunzând, cei doi şi-au întors reciproc spatele şi lucrurile au reintrat în normal.
Nu se ştie deocamdată ce întorsătură vor lua lucrurile, dar în întreaga Americă şi chiar în Europa, nu se vorbeşte decât de acest incident, căci cei doi adversari se bucură de un renume mondial.
Dreiser, care are aproape şaizeci de ani, e autorul faimoasei „Tragedii americane“ şi e considerat ca cel mai mare scriitor al Americei. Iar Lewis, care a scris nu mai puţin cunoscutul roman Rabbit , are patruzeci și șase de ani.