Actual Lifestyle

Un român vroia să plece din Italia cu 14 lingouri de aur, de peste 400 mii de euro. Vameșii i-au spus că a uitat un amănunt.

Un român vroia să plece din Italia cu 14 lingouri de aur, de peste 400 mii de euro. Vameșii i-au spus că a uitat un amănunt.
Foto: pixabay

Economiștii spun că banii trebuie păstrați în diferite forme, inclusiv lingouri de aur. Așa că românul nostru, protagonistul poveștii de astăzi, a investit tot ce avea în prețioasele bucăți de aur.

Un român vroia să plece din Italia cu 14 lingouri de aur, de peste 400 mii de euro. Vameșii i-au spus că a uitat un amănunt

Românul a fost descoperit pe aeroportul Marconi din Bologna, Italia, cu valiza „căptușită” cu lingouri de aur în valoare de aproximativ 400.000 de euro. Descoperirea a fost făcută de angajații Guardia di Finanza și oficialii Agenției Vamale, în timpul controalelor pentru combaterea infracțiunilor economice și financiare.

Românul se întorcea acasă, însă a omis un amănunt: transferul de aur în și din străinătate pentru o valoare egală sau mai mare de 12.500 de euro trebuie declarat la Departamentul de informații financiare din Italia. În caz contrar, persoana va plăti o amendă de la 10 până la 40% din suma nedeclarată.

Pasagerul român nu declarase anterior operațiunea de export de aur la Unitatea de Informații Financiare, declarație care este obligatorie pentru valori egale sau mai mari de 12.500 de euro, potrivit media.

Concluzie

Bărbatului i-au fost ridicate șase din cele 14 lingouri, ca garanție pentru plata sancțiunii primite de la Ministerul Economiei și Finanțelor.

Date informative despre lingouri

Aurul este considerat unul dintre cele mai prețioase metale din lume, atât pentru luciul său, dar și pentru rezistenţa sa la interacțiunea cu agenţii corozivi.

Prețul aurului merge adesea în direcția opusă prețurilor de pe piața bursieră și a ratelor dobânzii, făcând investițiile în aur o bună poliță de asigurare împotriva recesiunilor economice și a crizelor în plină expansiune.

În plus, raritatea aurului și oferta limitată oferă o protecție valoroasă împotriva ratelor ridicate ale inflației. Ca activ tangibil, metalul prețios – sub formă de bijuterii, sub forma de monede de aur, lingouri din aur – oferă investitorilor protecție împotriva inflației.

În perioade de război, dezastre naturale, tulburări economice și politice, investiția în aur ajută la rentabilitatea portofoliului pe termen lung, deoarece reduce volatilitatea generală a unui portofoliu și, în același timp, îmbunătățește randamentul.

Deși prețul aurului poate fluctua, valoarea acestuia nu a scăzut niciodată. De fapt, aurul a păstrat aceeași putere de cumpărare în ultimii o mie de ani. Ca marfă reală și tangibilă care este limitată de ofertă, valoarea aurului este inerentă și nu se diminuează în timp, cel puțin așa spun unii specialiști.