Pe lângă conflictele terestre ce aglomerează deja spațiul mediatic de mai peste tot din lume, mulți ignoră de această dată ce se întâmplă în spațiu. Ei bine, un număr record de lansări din ultimii ani de sateliți de către China, Rusia și SUA aglomerează orbita Pământului, iar japonezii duc acum un „război” cu gunoaiele lăsate în urmă de acestea.
Într-o zi liniștită la serviciu, în urmă cu aproximativ zece ani, Tadanori Fukushima, lider de proiect la SKY Perfect JSAT Corporation, o companie specializată în studiul spațiului cosmic, a început să primească mesaje pe e-mail de la un expeditor pe care, inițial, nu l-a recunoscut. E-mailurile îl avertizau că satelitul de radiodifuziune al companiei sale, în valoare de aproximativ 150 de milioane de dolari, se afla pe un curs de coliziune cu un obiect neidentificat. Mai exact, satelitul japonez ar fi urmat să se ciocnească de un alt obiect. Expeditorul s-a dovedit a fi, într-un final, cineva din cadrul Forțelor Aeriene Americane.
A fost prima, dar nu și ultima „ciocnire” a lui Fukushima și a angajatorului său, Sky Perfect JSAT din Japonia, cel mai mare operator de sateliți din Asia, cu „gunoiul spațial”. Neștiind ce să facă, a contactat un observator privat, care a confirmat că un obiect se apropia, într-adevăr, de satelitul japonez. Nimeni nu prea putea face mare lucru. În cele din urmă, obiectul a trecut inofensiv pe lângă, însă asta a fost doar o întâmplare fericită.
Acest incident a fost cel care l-a determinat pe Fukushima să ia în serios amenințarea reprezentată de gunoiul spațial. Un deceniu mai târziu, el conduce acum noul proiect de eliminare a deșeurilor spațiale al companiei, care urmărește sateliții săi și deșeurile spațiale care i-ar putea amenința.
Japonezii și gunoiul spațial
Sky Perfect deține numeroși sateliți care oferă servicii de radiodifuziune și de telecomunicații pentru toată regiunea Asia-Pacific. Având în vedere că viața modernă depinde din ce în ce mai mult de sateliți precum cei pe care Sky Perfect îi desfășoară, amenințarea unor bucăți de metal aleatorii care se aruncă prin spațiul cosmic nu a fost niciodată mai mare.
Sateliții vechi, resturi de rachete și altele asemenea au potențialul de a distruge tehnologie în valoare de sute de milioane de dolari și de a perturba viața la o scară nemaivăzută până acum. Totul, de la telefoane la navigația auto, conexiunea la internet, transmisiunile TV și tranzacțiile financiare ar fi paralizate fără sateliți.
Ce soluții s-au găsit
Unele dintre soluțiile pe care Fukushima le-a pus la punct sunt desprinse direct dintr-un film SF: Sky Perfect testează utilizarea de lasere montate pe sateliți, o premieră pentru o companie comercială, pentru a îndepărta aceste resturi și pentru a manevra sateliții pentru a evita coliziunile. Până în prezent, compania a reușit să își mențină sateliții în siguranță, a declarat Fukushima, potrivit celor de la Nikkei Asia.
Lucrurile erau mai simple în urmă cu o jumătate de secol, când existau doar 10 țări cu experiență spațială, iar distanțele în spațiul cosmic erau atât de infinite încât pericolele unei coliziuni erau infinitezimale. Astăzi, există aproape 90 de țări cu o prezență în spațiu. Între 2012 și 2022, numărul de lansări anuale de sateliți a crescut de 17 ori, iar cel al lansărilor de rachete de 2,4 ori, potrivit Space-Track.org, care este operat de Comandamentul Strategic al SUA.
Tendința a fost accelerată de apariția unor noi operatori de sateliți, cum ar fi SpaceX Starlink, al miliardarului american Elon Musk, care se mândrește cu peste 3.000 de sateliți, cu planuri de a opera aproximativ 12.000.
Ce se întâmplă cu gunoiul din spațiu
În ultimii 10 ani, deșeurile orbitale urmărite de Departamentul american al Apărării au crescut cu aproximativ 60%, ajungând la 27.000 de bucăți, iar ritmul de creștere se accelerează. Japonia are o dependență unică în materie de securitate de sateliți pentru semnalele de avertizare timpurie ale dezastrelor naturale mult prea frecvente. Sateliții meteorologici avansați monitorizează taifunurile și ploile torențiale, și chiar activitatea vulcanică.
Între timp, pe lângă gunoiul spațial, există o nouă categorie de amenințare care se învârte în jurul Pământului, sateliți militari cu obiective necunoscute, operați în principal de China, Rusia și SUA. Spațiul devine rapid o nouă arenă a unei posibile confruntări geopolitice între Japonia și vecinii săi.
În ianuarie 2023, Japonia și SUA au declarat că alianța lor bilaterală de securitate se extinde în spațiul cosmic. Între timp, Japonia a decis în acest an să își dubleze bugetul pentru apărare în domeniul spațial, în conformitate cu un demers de creștere a cheltuielilor naționale de apărare de la 1% la 2% din produsul intern brut până în 2027. De asemenea, Grupul celor șapte puteri industriale urmează să abordeze problema deșeurilor spațiale în timpul reuniunilor lor din Japonia din acest an.