Actual

Un proces lung de peste 8 ani. Un colonel de contrainformaţii se judecă cu statul şi acuză judecătorul de imparţialitate

Un proces lung de peste 8 ani. Un colonel de contrainformaţii se judecă cu statul şi acuză judecătorul de imparţialitate

Necazurile colonelului (r) Doru Paraschiv au început în urmă cu vreo opt ani când a fost trecut în rezervă în mod abuziv în urma demersurilor inițiate de fostul șef al DGIA, Marian Hăpău. Atunci s-a hotărât să dea statul în judecată şi să-şi caute dreptatea, numai că pe parcurs a dat de un judecător, pe care îl acuză de imparţialitate.

Un proces lung de peste 8 ani. Un colonel de contrainformaţii se judecă cu statul şi acuză judecătorul de imparţialitate

Colonelul (r) Doru Paraschiv, fost ofițer de contrainformații militare la Direcția Generală de Informații a Apărării (DGIA), se judecă de mai bine de 8 ani cu instituții ale Statului Român pentru că ar fi fost trecut în rezervă abuziv în urma demersurilor inițiate de fostul șef al DGIA, Marian Hăpău.

General cu 4 stele, fostul șef al DGIA, Marian Hăpău, a fost trecut în rezervă în iunie anul acesta de către președintele Klaus Iohannis, după ce, la finalul anului 2021, fusese decorat cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Comandor, cu însemn pentru militari, cu ocazia Zilei Naționale a României.

Colonelul (r) Doru Paraschiv îl acuză pe Petre Valentin Bădiță, un judecător aflat pe atunci la Tribunalul București, secția I Penală, de imparțialitate, fiindcă, în perioada în care judeca unul dintre dosarele sale (dosarul penal 3020/1/2019, deschis în urma unei plângeri penale formulate de Ministerul Apărării Naționale la adresa lui Doru Paraschiv), magistratul se afla angajat în proceduri de transfer la instanțele militare.

Toată istoria acestui caz este relatată pe larg de colegii de la site-ul Justnews.

Dosarul penal respectiv a fost soluționat la fond în favoarea MApN, judecătorul Petre Valentin Bădiță admițând  “plângerea formulată de petentul Ministerul Apărării Naționale împotriva ordonanței PICCJ DIICOT Secţia de combatere a infracţiunilor de terorism şi a criminalităţii informatice nr. 792/D/P/2019 din 09.09.2019 prin care s-a dispus clasarea cauzei față de intimatul Paraschiv Doru sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de divulgare a informaţiilor secrete de stat prev. de art. 303 al.2 C.p. şi sustragere de înscrisuri prev. de art. 259 al.2 C.p., menținută prin ordonanța nr. 151/II-2/2019 din 14.10.2019 a procurorului şef al Secției de combatere a infracțiunilor de terorism și a criminalității informatice din cadrul DIICOT”. Magistratul a desființat astfel respectiva soluție și a trimis cauza la procuror pentru completarea urmăririi penale. Soluția definitivă în acest dosar a fost pronunțată pe data de 8 noiembrie 2021.

Suspectându-l pe magistrat de imparțialitate, colonelul (r) Doru Paraschiv formulează în două rânduri (în februarie și iulie 2021) cerere de recuzare a acestuia. Solicitările sunt respinse, dar au fost judecate cu încălcarea procedurii, afirmă fostul colonel al DGIA. Deși magistratul Bădiță este judecătorul completului CF1, cererile de recuzare nu au fost soluționate de completul imediat următor, ci de completul CF3 (judecător Gargale Anastasia), a constatat colonelul (r) Doru Paraschiv.

Unde este problema? Colonelul (r) Doru Paraschiv formulase, încă din ianuarie 2021, o sesizare înaintată Inspecției Judiciare cu privire la magistratul Petre Valentin Bădiță pentru săvârșirea abaterii disciplinare prevăzută de art. 99, lit. t din Legea nr. 303/2004, respectiv exercitarea funcției cu rea credință sau gravă neglijență prin “Încheierea pronunțată la data de 18.01.2021 în dosarul 3020/1/2019 și anume: respinge ca neîntemeiate excepţiile tardivităţii şi inadmisibilităţii plângerii invocate de intimatul Paraschiv Doru”.

Inspecția Judiciară clasează sesizările

Abia la termenul din 26 aprilie 2021, magistratul judecătorul Bădiță Petre Valentin a formulat cerere de declarare a abținerii de la judecarea dosarului nr. 3020/1/2019, recunoscând și declarând în scris că se abține de la judecarea dosarului deoarece ar putea exista suspiciuni din partea părților de imparțialitate a sa, pentru că, la acea dată, participa la o procedură de transfer pe un post de judecător la Curtea Militară de Apel.

În opinia colonelului (r) Doru Paraschiv, parte în dosar, procedura transferului de la o instanță civilă la o instanță militară a fost declanșată de magistratul în cauză cu mult anterior datei de 26.04.2021, cel mai probabil în luna noiembrie sau decembrie 2020.

Plângerile colonelului (r) Doru Paraschiv la adresa magistratului Petre Valentin Bădiță ajung și la Inspecția Judiciară

Inspectorul judiciar-judecător Silvia Georgiana Ignat din cadrul Inspecției Judiciare a clasat plângerea/sesizarea lui Doru Paraschiv prin rezoluția de clasare nr. 1594/A din data de 21.05.2021 emisă în dosarul nr. 21-1377, cu argumentul că “nu s-au constatat indicii privind săvârșirea vreunei abateri disciplinare dintre cele prevăzute de articolul 99 din legea 303/2004”.

Nici plângerea adresată Inspecției Judiciare vizând depunerea/nedepunerea jurământului de către magistratul Petre Valentin Bădiță nu are mai mult succes, ea fiind respinsă prin rezoluția nr. 2897/27.10.2021, dispusă de inspectorul judiciar-judecător Simona Oprișănescu.

Cariera judecătorului Petre Valentin Bădiță

Într-un articol din februarie 2022, Justnews a remarcat faptul că, în cariera lui de judecător, Petre Valentin Bădiță a formulat nu mai puțin de 19 cereri de transfer de la o instanță la alta, potrivit datelor consemnate de Consiliul Superior al Magistraturii.

Înainte de a fi judecător la Judecătoria Buftea (2014), Petre Valentin Bădiță a activat 6 ani ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2. Având gradul profesional de judecător de Curte de apel, Petre Valentin Bădiță a încercat în 2020 să ajungă la Curtea de Apel București, dar solicitarea i-a fost respinsă de către CSM, așa că a rămas la Tribunalul București, unde a judecat și dosarul în care era parte colonelul (r) Doru Paraschiv.

Petre Valentin Bădiță se orientează mai târziu spre haina militară, dar în mai 2021, Secția pentru judecători a CSM respinge, prin Hotârârea 691, cererea sa de transfer la Curtea Militară de Apel.

Argumentul judecătorilor CSM a fost acela că prin aprobarea cererii s-ar crea un dezechilibru în activitatea instanței în care activa (Tribunalul București), care se confrunta la acel moment cu o încărcătură de dosare peste media națională. Tribunalul București și Curtea de Apel București au emis cu acel prilej avize nefavorabile pentru transferul judecătorului în cauză.

Câteva luni mai târziu, în 18 ianuarie anul acesta, judecătorul Petre Valentin Bădiţă primește o veste bună: i s-a aprobat cererea de transfer la Curtea Militară de Apel. Judecătorii CSM s-au bazat în decizia lor – Hotărârea 91 – pe considerentul că, atât Tribunalul București, cât și Curtea de Apel București au emis de data asta avize favorabile transferului lui Petre Valentin Bădiţă la Curtea Militară de Apel.

De menționat că soluția definitivă în dosarul în care era parte colonelul (r) Doru Paraschiv a fost pronunțată în 8 noiembrie 2021. Cererea înaintată CSM și aprobată ulterior la 18 ianuarie 2022 a fost înregistrată cu data de 25 noiembrie 2021, subliniază justnews.ro