Lifestyle

Un pianist român a intrat în Cartea Recordurilor, cu un concert neîntrerupt de 130 de ore

Un pianist român a intrat în Cartea Recordurilor, cu un concert neîntrerupt de 130 de ore

Un pianist de 39 de ani, din Oradea, a intrat în Cartea Recordurilor după ce a cântat șase zile și șase nopți fără întrerupere, marcând astfel cea mai lungă reprezentație din lume.

Cel mai lung concert din lume la pian a fost susținut de un muzician din Oradea care a intrat astfel în Cartea Recordurilor. Zoltán Thurzó a cântat șase zile fără oprire. Regulile au fost extrem de stricte, astfel că nu a avut voie să depășească 30 de secunde distanță între două piese, iar melodiile nu puteau fi repetate decât după un interval de patru ore.


„Medicul oftalmolog mi-a povestit că trebuie să am grijă foarte mare de ochi şi trebuie să găsesc foarte multe puncte de reper pentru musculatura globulară”, a declarat pianistul pentru sursa citată.

În cele 130 de ore de cântat la pian, acesta a interpretat 150 de piese, plus toate sonatele lui Mozart

Pian dus cu elicopterul pe Everest

Zoltán Thurzò a mai marcat un record mondial. În iunie 2022, acesta a cântat timp de 132 de minute la cea mai înaltă altitudine, pe vârful Everest, doborând recordul mondial pentru concertul la înălţime. El a cântat pe 13 iunie, două ore pe muntele Everest, cu un pian închiriat din Nepal şi adus pe vârf cu un elicopter.

Artistul orădean a susținut concertul la 5.364 metri înălţime. Cel anterior era deţinut de o artistă din Marea Britanie, pianista Evelina De Lain, care în 6 septembrie 2018 a cântat la 4.946 metri altitudine, în Singge La Pass, India.
După ce anul trecut a încercat să doboare recordul mondial pentru cel mai lung concert, dar a trebuit să renunţe după 77 de ore din motive medicale, Thurzó Zoltán a decis să fie primul om care susţine un concert pe Everest, alegând ca ţintă tabăra de bază (Everest Base Camp) situată la 5.364 metri.

Biografie

Pianistul Thurzó Zoltán s-a născut în Oradea la data de 13. ianuarie 1983.

A început studiile muzicale la vârsta de cinci ani în orașul său natal, orientat de profesoara de pian Schmidt Magda. Peste un an (4. iunie 1989) deja a apărut la concert public de pian. În 2001 a absolvit Liceul de Muzică, ca și elev a compozitoarei / profesoarei de pian Ridzyk Gyöngyi din Oradea, și a profesoarei de pian Pallagi Ildikó. În același an a fost admis cu succes pe secția de pian din cadrul Universității Oradea, unde activitatea și evoluția sa profesională a fost supravegheată de către Pârvănescu Lucia respectiv Badea-Ficuţ Nicoleta. În 2006 a obținut diplomă de pianist / profesor de pian – ca și student a lui Badea-Ficuţ Nicoleta.

Interpret, care pe timpul și după finalizarea studiilor are concerte în mod regulat la Oradea, precum și în alte orașe din România, respectiv în străinătate. Unul dintre cei mai activi pianiști din generația sa.  În timpul studenției el a avut ocazia de a lucra cu maeștri renumiți precum Zoltán Kocsis, Gergely Bogányi sau Daniel Barenboim.

Performanța, elanul, atitudinea sa muzicală sunt recunoscute ca solist și în orchestră de cameră. Numărul aparițiilor sale pe scenă se apropie de 1000. Este câștigătorul, premiatul a numeroase concursuri.

În anii 2006 și  2007 Primăria Oradea l-a nominalizat pentru Premiul de Excelență în categoria ”Tineri Artiști”.  La data de 22 ianuarie 2012., cu ocazia Zilei Culturii Maghiare, Uniunea Democrată a Maghiarilor din România, i-a acordat premiul de Cultură Maghiară, drept recunoaștere a performanței sale.

A crescut în familie de muzicieni, care de mai multe generații este implicat în viața muzicală din Oradea, în așa fel formând o parte din istoria muzicală a orașului.

Thurzó Margit Terézia, Thurzó Sándor, Thurzó Margit, Thurzó Zoltán.

Thurzó Margit, Thurzó Sándor, Thurzó Zoltán, Thurzó Margit Terézia, Thurzó Sándor József, Thurzó Zsolt.

Familia Thurzó nu numai ia/a luat parte în formarea culturii orașului, dar este unicul, în istoria acestuia, care conduce și arhivează viața muzicală din Oradea, de la fondarea orașului, cu mai multe secole în urmă, și până în prezent.  Thurzó Sándor, istoricianul, muzicologul, violonistul (17. Martie 1920. – 6.septembrie 2009.) sfătuit de avocatul și muzicianul Dr. Szalay Elemér a început aproape în urmă cu 100 ani să adune documentația unică din arhiva, care cuprinde istoria muzicii de aproape de o mie de ani.

 

Sursa: http://thurzozoltan.com/ro/biografie/