Lifestyle

„Un paradox”. Asta se întâmplă înainte de moarte!

„Un paradox”. Asta se întâmplă înainte de moarte!

Cercetătorii sunt foarte interesaţi de ceea ce se întâmplă la finalul vieţii. Un element care apare în foarte multe filme şi care pare să aibă o valoare considerabilă de adevăr este rememorarea întregii vieţi. În plus, oamenii tind să aibă un puseu de energie chiar înainte de a face trecerea, ceea ce îi intrigă nespus pe specialişti.

Cu atât mai mult în cazul pacienţilor care se află în comă. Undele lor cerebrale devin foarte active pe măsură ce se apropie de finalul vieţii, asemănătoare cu cele care se înregistrează la persoanele conştiente. Astfel, pacienţii respectivi au momente în care experimentează lumea aşa cum este ea, chiar înainte de a o părăsi.

Oamenii părăsesc lumea fiind ei înșiși

„Modul în care o experienţă vie poate apărea dintr-un creier disfuncţional în timpul procesului de moarte este un paradox neuroştiinţific”, s declarat George Mashour, un expert în neuroștiințe de la Universitatea Michigan din Statele Unite ale Americii. Cercetătorul a făcut parte dintr-o echipă universitară care a studiat cazurile a patru pacienți care, în momentul în care au fost deconectați de la aparate cu acordul familiei, au înregistrat un scurt moment de conștiență. Altfel spus, au părăsit lumea aceasta fiind ei înșiși.

Conform lui Mashour, „atunci când a fost îndepărtat suportul ventilator, doi dintre pacienţi au prezentat o creştere a ritmului cardiac, împreună cu o creştere a activităţii undelor cerebrale gamma, considerată cea mai rapidă activitate cerebrală şi asociată cu conştienţa”. În plus, zona creierului care administrează stările de conștiență, halucinațiile și visele a avut o activitate intensă în acele momente de trecere.

Acest fenomen ar putea să fie „ultima reamintire a vieții”, după cum a declarat Mashour, citat de publicația Fanatik. Totuși, este greu de zis dacă această situație este una generalizată. Eșantionul este mult prea mic pentru a aplica această concluzie tuturor persoanelor care stau în comă o perioadă îndelungată și apoi sunt decuplate de la aparate.

Prestigiu și șansa unei cercetări mai ample

Articolul echipei din care face parte și George Mashour a fost publicat în revista Academiei Naționale de Științe (NAS) din Statele Unite.

„Având în vedere că cuplarea încrucişată dintre activitatea alfa şi gamma este implicată în procesele cognitive şi în reamintirea memoriei la subiecţii sănătoşi, este interesant să speculăm că o astfel de activitate ar putea susţine o ultimă reamintire a vieţii care ar putea avea loc în starea de moarte apropiată“, declară cercetătorii în concluziile articolului. Deși ei consideră că eșantionul nu este unul reprezentativ, descoperirea făcută este „cu siguranță interesantă”.