O decizie luată recent de primăria din Cluj-Napoca prevede că centralele de apartament au fost interzise în acest oraș. Totuși, măsura vizează pentru moment doar construcțiile noi. În același timp, viitorul ministru al Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că printre prioritățile sale se numără interzicerea acestor dispozitive de încălzire la nivel național.
Centralele de apartament, interzise în Cluj-Napoca
În apartamentele noi din Cluj-Napoca nu se vor mai putea monta centrale termice individuale, acestea fiind interzise în oraș potrivit unei decizii adoptate recent. Mai mult, blocurile noi din Cluj vor dispune obligatoriu de stații de încărcare pentru autoturismele electrice. În acest mod Clujul mai face un pas în materie de proiecte ecologice care vizează reducerea poluării locale întru bunăstarea cetățenilor acestui oraș. De asemenea, amenajarea stațiilor de încărcare pentru mașinile electrice va reprezenta un criteriu obligatoriu pentru noile blocuri din municipiu.
„Toate blocurile noi care primesc autorizație de construire din partea Primăriei Cluj-Napoca trebuie să prevadă amenajarea de stații de încărcare pentru autovehiculele electrice”, a declarat, marți, viceprimarul Dan Tarcea în cadrul unei intervenții radio locale.
De asemenea, potrivit reprezentanților administrației locale, instalarea încărcătoarelor pentru autoturismele electrice reprezintă una din condițiile de eligibilitate prevăzute în programul de anvelopare a blocurilor din oraș.
Viceprimarul Clujului a mai transmis că până în 2030 Primăria Cluj vrea să investească 200 de milioane de euro pentru a-i readuce pe clujeni la Termoficare, făcându-i astfel să renunțe la centralele de apartament considerate extrem de poluante.
Totuși, până atunci, Primăria Municipiului Cluj-Napoca a interzis dezvoltatorilor imobiliare să mai monteze centrale individuale de apartamente, dacă în bloc sunt mai mult de 6 apartamente.
”Au trei alternative, fie pun centrală pe bloc, fie pun centrală pe scară sau se conectează la sistemul centralizat, evident acolo unde există sistem centralizat. Nu este abuzivă. Este pentru reducerea poluării. Noi am avut această Hotărâre de Consiliu Local și am făcut modificarea în Planul Urbanistic General în care am impus această condiție, după care a venit și Guvernul prin Ministerul Mediului care a întărit această chestiune și a dus mai departe lucrul ăsta”, mai arată viceprimarul.
Acesta promite că sistemul de termoficare centralizat va fi de departe cel mai eficient pentru reducerea costurilor.
”Direcția este foarte clară. Europa merge în această direcție. Pe de altă parte, nu este suficient doar să fii conectat la un sistem centralizat sau să ai o centrală pe scară sau pe bloc. Evident că nu-l putem obliga pe om și nici nu vrem să se conecteze la sistemul centralizat. Asta va trebui să devină o decizie personală, după ce o să vadă că el plătește mai mult decât vecinul care e conectat la sistemul centralizat”, conchis acesta.
„Centralele de apartament vor dispărea”, spune viitorul ministru al Mediului, Mircea Fechet
„Pe termen lung, în România, în marile aglomerări urbane, vom avea din ce în ce mai puține centrale termice individuale”, a transmis ministrul desemnat al Mediului, Mircea Fechet, potrivit Antena 3.
„Există astăzi municipalități care deja interzic instalarea de centrale proprii în apartamente. Fără îndoială, centralele termice din blocuri poluează local. Aceste centrale termice, în lipsa unui sistem de evacuare până la acoperișul blocului, nu fac decât să bage noxe în apartamentul vecinilor”, spune Mircea Fechet, ministrul desemnat al Mediului, făcând referire și la decizia luată de Cluj-Napoca.
Mai mult, viitorul ministru mai amintește că sistemele de încălzire centralizate generează mai puțină poluare în oraș.
„Încă nu am luat o decizie până la care aceste centrale de apartament vor dispărea, însă pe termen lung sunt convins că în România, în marile aglomerări urbane vom avea din ce în ce mai puține astfel de centrale individuale”, a mai explicat Mircea Fechet.