Economic

Un număr record de români au făcut cerere pentru rezidenţă în Marea Britanie

Un număr record de români au făcut cerere pentru rezidenţă în Marea Britanie

Un număr record de români au făcut cerere pentru rezidenţă în Marea Britanie și s-au înregistrat pe site-ul pus la dispoziție de autoritățile britanice. În total, peste şase milioane de cetăţeni ai Uniunii Europene au primit dreptul de a rămâne în Regatul Unit post-Brexit. Contribuţia lor la viaţa şi economia Regatului Unit este extrem de importantă și de aceea au primit

Un număr record de români au făcut cerere pentru rezidenţă în Marea Britanie

Procedurile introduse de guvernul britanic pentru cetăţenii Uniunii Europene care au dorit să rămână în Regatul Unit post-Brexit au fost simple: online și gratuite. Peste un milion de români au făcut cerere pentru rezidenţă în Marea Britanie.

Farkas Attila este unul din cei peste un milion de cetățeni români care au aplicat pentru rezidență în Marea Britanie și povestește cum a procedat:

”Am urmărit recomandările guvernului de pe site-urile respective. A durat cam 10 minute, aplicând cu paşaportul, respectiv, la fel de repede am primit şi răspunsurile, în aproximativ 24 de ore am avut răspunsul de la Home Office.”

Farkas Attila a lucrat până de curând în Marea Britanie în sectorul îngrijirii vârstnicilor, post-Brexit însă țara se confruntă cu o criză a șoferilor, așa încât el a decis să se recalifice în instructor auto pentru șoferii de camioane. Românii reprezintă acum a doua cea mai mare comunitate de străini din Regatul Unit după polonezi.

Contribuția cetățenilor europeni rămași în Marea Britanie este extrem de importantă în mai multe sectoare ale economiei britanice.

Se spune că nu este șantier la Londra unde să nu auzi vorbindu-se românește, estimându-se că unul din patru muncitori din construcții este român. Potrivit asociațiilor profesionale zeci de mii de români lucrează în sectorul sanitar și al îngrijirii vârstnicilor sau în agricultură.

Români găsim și în slujbe mai importante, Canary Wharf este al treilea centru financiar din Europa și este condus de George Iacobescu, în vreme ce în sectorul financiar din capitala britanică sunt angajați aproximativ șapte mii de cetățeni români.