De la 1 septembrie, unele tipuri de salariați din România vor fi supuși unui nou tip de taxe, potrivit ministrului Finanțelor, Marcel Boloș. Numeroși români care au beneficiat până acum de această scutire de taxe vor fi afectați de această decizie.
Potrivit declarațiilor ministrului de Finanțe, Marcel Boloș, coaliția de guvernare intenționează să propună un plan pentru a pune capăt diferitelor avantaje fiscale. După aprobare, proiectul de lege ar urma să intre în vigoare de la 1 septembrie. Ministrul Boloș a subliniat importanța asigurării plății cheltuielilor publice prin examinarea structurii stimulentelor fiscale, creșterea capacității ANAF de a colecta taxele și combaterea evaziunii fiscale.
Ce modificări se aduc?
Se recomandă eliminarea a două categorii de facilități fiscale care se aplică în diverse domenii și care au consecințe diferite. Unele facilități fiscale aferente consumului și veniturilor vor fi eliminate de la 1 septembrie, a anunțat ministrul Finanțelor.
„Trebuie, și o zic cu toată fermitatea, că orice cheltuială pe care o dă Guvernul trebuie acoperită din ceea ce înseamnă revizuirea sistemului de facilități fiscale, de mai buna colectare a banilor de către ANAF, dar și combaterea evaziunii fiscale.
Sunt două categorii de facilități fiscale, unele care pot produce efecte de la 1 septembrie, aici discutăm de cele legate de consum și venituri. Le-am împărțit tocmai în acest fel facilitățile fiscale și impactul lor – cele cu intrare în vigoare de la 1 septembrie și apoi al doilea set – cu intrare în vigoare de la 1 ianuarie”, a tranmis ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, potrivit Realitatea.
Sănătatea și pensiile, principalele ținte
Asigurările sociale de sănătate și plățile către planurile de pensii private sunt două dintre avantajele fiscale vizate. Până de curând, nu toți angajații trebuiau să facă aceste plăți, potrivit Realitatea.
Planul de eliminare a acestor beneficii fiscale va impune ca aceste contribuții să fie făcute de fiecare angajat, fără excepție. Prin urmare, angajații vor fi afectați în sensul că vor fi responsabili pentru plata unor prime de asigurări sociale de sănătate și plăți mai mari la fondurile de pensii.
Ministrul Marcel Boloș a subliniat importanța uniformizării legilor privind facilitățile fiscale, pentru a evita diferențierea între diferitele grupuri de beneficiari, cum ar fi IT, agricultură și construcții. În cadrul coaliției de guvernare, planul va fi discutat, iar procesul de restructurare va fi executat treptat.