Angajaţii de la Poşta Română s-au strâns astăzi în faţa instituţiei încă de la ora 9, iar acum, acţiunea este pe cale să ia sfârşit. Motivul pentru care aceşti muncitori s-au adunat în faţa Poştei este faptul că sute dintre ei ar putea să rămână fără loc de muncă.
Astfel, din cauza „situației economice precare în care se află Compania Națională Poșta Română și a procesului de disponibilizare colectivă anunțat la nivelul acesteia”, e posibil ca mulţi salariaţi să rămână fără loc de muincă. Demersul este susţinut şi desfăşurat într-un ritm alert de directorul interimar al Companiei Naţionale. Pe de altă parte, oficialii din Guvern, precum Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, arată o vădită opoziţie faţă de aceste restructurări în masă.
Eforturile ministrului au fost în van?
Cu toate că Bogdan Ivan a discutat cu liderii de sindicat şi a trasat posibile direcţii prin care Compania Naţională să-şi continue activitate fără a face disponibilizări în masă, directorul Valentin Ştefan vrea să grăbească procesul de concediere a sute de angajaţi.
Sindicatul nu aprobă această acţiune, iar astfel, tensiunile dintre reprezentanţii angajaţilor şi conducere cresc.
Bogdan Ivan a făcut o declaraţie cu privire la situaţia din cadrul Poştei Române, care tocmai a dus la un protest muncitoresc de amploare în faţa instituţiei:
„În ziua audierilor, înainte de învestirea noului Guvern, erau proteste în mai multe locuri din țară cu poștașii. Am spus-o și atunci că primul lucru pe care o să-l fac când ajung la minister va fi să vorbesc cu sindicatele – și asta am și făcut în prima zi de mandat. Am primit solicitări din partea sindicatelor, le-am trimis mai departe managementului Poștei Române, i-am chemat la discuții, le-am cerut o situație la zi a modului în care arată astăzi Poșta Română, le-am cerut o clarificare a situației de conflict cu sindicatele.
În urma numeroaselor plângeri, am dispus misiunea Corpului de Control la nivelul Poștei Române. Aștept rezultatele ca să văd câte din acele acuzații sunt concrete și se justifică, urmând ca în etapa următoare, în funcție de rezultate, să înaintez informațiile către Guvernul României”, a spus acesta, conform Daily Business.
Din ce în ce mai multe nereguli în sistemul de stat
În acelaşi timp, există numeroase proteste cu privire la viitoare ordonanţă a austerităţii. Totodată, profesorii ameninţă cu noi greve, asta deoarece Legea salarizării, prin intermediul căreia ar urma ca debutanţii să primească salariul mediu pe economie, încă nu a intrat în vigoare – intrată în vigoare este numai majorarea dată prin Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului la finele grevei din iunie.