Lifestyle

Un nou program de studiu în facultăți? Parlamentarii vor să introducă „Dezvoltarea jocurilor video” în programa universitară

industria de gaming; sursă foto: startupcafe.ro
FOTO: startupcafe.ro

În ultima perioadă tot mai mulți români sunt interesați de un job în industria jocurilor de gaming. La nivelul anului 2021, în industrie activau peste 6.000 de români. Spre deosebire de Polonia, sistemul superior de învățământ din țara noastră la nivel de licență nu are niciun program dedicat pentru dezvoltarea jocurilor video.

Singurele programe de acest fel sunt disponibile la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Politehnice din București sau la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L.Caragiale și pot fi studiate doar la ciclul de master. În termeni comparativ, Polonia la nivelul programelor de licență și de master doritorii au la dispoziție aproximativ 100 de programe.

Scrisoarea deschisă a parlamentarilor

Parlamentari din Comisiile pentru tehnologia informației și învățământ susțin, într-o scrisoare deschisă, introducerea în universități a programelor de licență și de master în domeniul creării și dezvoltării jocurilor video.

Potrivit semnatarilor, în România nu există niciun program de licență universitar integral dedicat dezvoltării de jocuri video, în comparație cu Polonia, care este lider în Europa de Est pe acest segment și are aproximativ 100 de astfel de programe de licență și master.

În scrisoarea deschisă, parlamentari atât de la putere, cât și din opoziție arată că România, deși este o țară ce prezintă un potențial recunoscut la nivel internațional în domeniul jocurilor video, nu are niciun program național de licență, ci doar patru programe de master la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Politehnice București sau la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L.Caragiale, potrivit rfi.ro.

Peste opt milioane de români au jucat jocuri video în 2020

Conform studiilor, România era în 2021 a cincea țară din Europa după numărul de persoane care lucrează în industria de jocuri video, cu aproximativ 6.000 de angajați.

Deși România nu are în momentul de față niciun program de gaming la nivel de licență, țara noastră a început să se integreze pe această piață, regiunea București-Ilfov fiind recunoscută la nivel internațional ca un hub pentru industria de gaming din Europa de Sud-Est. Studiile Asociației Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România arată că, în 2020, aproximativ opt milioane de români jucau jocuri video.

România are, așadar, potențial pentru a deveni lider la nivelul estului Europei în industria de gaming, mai arată parlamentarii în scrisoare și își declară disponibilitatea de a sprijini și promova demersurile de introducere în universități a programelor de studiu prin care să fie pregătiți viitorii angajați din industria jocurilor video din România.