Negocierile dintre Regatul Unit şi UE privind relaţia comercială post-Brexit, se află în acest moment într-o fază intensivă la Londra, și vor continua săptămâna viitoare la Bruxelles. Comisia Europeană a anunțat astăzi noi progrese în ceea ce privește stabilirea viitoarelor relații comerciale între Regatul Unit și UE, după ce se va realiza Brexit.
Mijlocul acestei luni reprezenta până acum, data limită pentru a se putea ratifica la timp un acord ce ar putea intra în vigoare pe 1 ianuarie 2021, la sfârşitul perioadei de tranziţie create pentru a lăsa timp negocierilor:
„Vom lucra din greu pentru a ajunge la un acord. Negocierile vor continua la Londra în timpul weekend-ului şi vor avea loc la Bruxelles săptămâna viitoare”, a declarat Daniel Ferrie, purtător de cuvânt al executivului european.
Problemele ce stau în calea negocierilor
Negocierile post-Brexit se împiedică de luni de zile de trei subiecte: accesul europenilor la apele britanice bogate în peşte, garanţiile cerute Londrei în materie de concurenţă şi modul de rezolvare a diferendelor în viitorul acord.
„Au fost făcute progrese, dar persistă divergenţe. Regatul Unit a dat deja dovadă de o mare flexibilitate în aceste negocieri, dar este de asemenea important ca Uniunea Europeană să dea de asemenea dovadă de flexibilitate”, a declarat joi ministrul britanic Michael Gove în Parlament.
Problemele privind negocierile Brexit ar trebui să fie rezolvate în timpul săptămânii viitoare, în mod contrar se poate asista la o altă amânare, de data aceasta o amânare ce își va găsi rezolvarea în 2021. La nivelul diplomației europene începe din ce în ce mai mult să apară ideea unui „no deal”, factorul politic fiind conștient de riscurile ce pot apărea în această perioadă de pandemie COVID-19.
În lipsa unui acord, schimburile comerciale între Regatul Unit şi Uniunea Europeană vor fi reglementate de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului, sinonime cu taxe vamale şi cote, ceea ce ar risca să afecteze şi mai mult economii deja zdruncinate de coronavirus.