Ura.ru, cea mai mare agenție de știri rusă din zona Munților Ural, a scris că „mai devreme s-a aflat că o explozie la un depozit de muniție cu uraniu sărăcit din Hmelnițki a dus la panică în masă în rândul locuitorilor din vestul Ucrainei. Cetăţenii au început să părăsească masiv teritoriile periculoase”.
Știrea a fost completată de alte media ruse care au indicat că norul se îndreaptă spre Vestul Europei.
Dar, românii nu au nici un motiv de îngrijorare în privința nivelului radioactivității mediului, ca urmare a atacurilor recente din Ucraina, după cum afirmă reprezentanții Agenției Naționale pentru Protecția Mediului.
Știe și Patrușev
Precizările vin în contextul în care Nikolai Patrușev, considerat succesorul aparent al președintelui rus Vladimir Putin și „super-șoimul” său în materie de politică externă, a amenințat că un nor radioactiv se apropie de Europa, după ce forțele ruse ar fi aruncat în aer un depozit din Ucraina ce conținea muniție cu uraniu sărăcit, informații neconfirmate.
,,Românii nu au nici un motiv de îngrijorare în privința nivelului radioactivității mediului, ca urmare a atacurilor recente din Ucraina”, se arată în comunicat.
N-avem a ne îngrijora
,,Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM) monitorizează permanent aerul, atât prin intermediul stațiilor automate de monitorizare a dozei gama, cât și prin analize de laborator, iar în perioada 15.05 – 19.05.2023 nivelul radioactivității mediului în România s-a încadrat în valori normale”, spune președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Laurențiu Alexandru Păștinaru, citat într-un comunicat transmis de instituție.
Potrivit specialiștilor ANPM, datele înregistrate în ultima săptămână se situează în domeniul de variație al fondului natural.
E sigur: stăm bine
,,În cazul oricărei depășiri, în conformitate cu prevederIle OM nr. 1978/2010, laboratoarele din cadrul RNSRM notifică ANPM, iar după validarea datelor (ca urmare a remăsurărilor imediate), acestea sunt comunicate către factorii de decizie naționali: CNCAN, IGSU-MAI, MApN. De asemenea, datele sunt transmise permanent și către Comisia Europeană, pe platforma EURDEP”, a mai spus șeful Agenției Naționale pentru Protecția Mediului.
Instituția mai spune că a venit cu aceste precizări „ca urmare a îngrijorării provocate în rândul populației de o știre potrivit căreia norul rezultat în urma exploziei unui depozit de muniție din Ucraina ar fi ajuns in Polonia, conform Agenției de Protecția Mediului din această țară”.