Un bărbat mongol și-a dedicat ultimele trei decenii din viață cultivării unei oaze verzi în mijlocul deșertului Gobi.
Baraaduuz Demchig are 82 de ani și este adesea menționat ca fiind dovada vie că omul poate lupta împotriva deșertificării. Oaza sa de 16 hectare se ridică sfidător din deșertul Gobi, unde nu se vede nicio altă plantă pe o rază de kilometri.
Totul a început în anii ‘90, când fermierul mongol a decis să planteze legume pe terenul arid. Doar pentru a nu-și vedea munca literalmente spulberată de vânt, și-a dat seama că are nevoie de copaci puternici pentru a-și proteja grădina. Așa că a început să planteze ulmi.
Potrivit datelor guvernului mongol, deșertificarea afectează aproape 98% din cea mai mare provincie a Mongoliei, Umnugovi, iar ținutul Baraaduuz Demchig nu face excepție. În 1992, când a încercat să planteze varză pe acest teren, furtunile de praf au smuls plantele fragile direct din pământ. Și-a dat seama că avea nevoie de un zid pentru a opri vânturile puternice, dar nu orice zid, ci unul viu…
Baraaduuz a început să planteze ulmi în jurul grădinii sale din deșertul Gobi, iar rezultatele au fost de-a dreptul spectaculoase. Nu doar grădina sa a înflorit, ci și mica sa plantație de copaci, iar oamenii au început să o observe.
„Primul an (1992) a fost dificil: a fost un an cu vânt și nisip. În al doilea an, însă, copacii erau suficient de înalți pentru a-mi proteja legumele”, a declarat Baraaduuz pentru Channel News Asia. „Am devenit un adept al copacilor și am început să iubesc copacii, iar oamenii au început să-i observe și m-au rugat să le dau copaci, așa că am început să plantez mai mulți.”
Deși cele 16 hectare ale sale par nesemnificative în comparație cu deșertul Gobi, aparent nesfârșit, Baraaduuz Demchig estimează că a cultivat peste 400.000 de copaci pe terenul său, mulți dintre aceștia fiind vânduți fermierilor interesați să îi urmeze exemplul.
Privind pustiul arid din jurul oazei verzi a lui Baraaduuz, este dureros de evident că puține plante ar putea crește în această oază fără îngrijire și protecție. Și totuși, fermierul mongol a reușit să cultive cătină, zmeură și alți arbuști fructiferi timp de mai multe decenii.
„În râpa în care mă aflu, iarna se ajunge la -30 de grade Celsius, iar vara la 30 de grade Celsius. Două extreme, una foarte rece și una foarte caldă. Așa că, dacă un copac crește acolo, dovedește că un copac poate crește oriunde”, a declarat bărbatul de 82 de ani.
Baraaduuz Demchig este prea bătrân pentru a mai avea grijă de oază, astfel că ștafeta a fost transmisă nepotului său, însă ambiția și perseverența bătrânului fermier au devenit legendare în rândul comunităților care se învecinează cu deșertul Gobi, iar autoritățile mongole îl menționează adesea ca exemplu.