În acest weekend, Guvernul Canadei a anunțat semnarea unui acord unic, istoric, cu 325 de comunităţi indigene, în vederea acărdării unor despăgubiri în sumă de peste 2 miliarde de dolari pentru abuzuri la care acestea au fost supuse la sfârşitul secolului al XIX-lea şi în anii ’90.
Moment unic, istoric. Guvernul Canadei a anunţat un acord cu 325 de comunităţi indigene, în vederea acordării unor despăgubiri uriașe
Canada a încheiat un proces de puțin peste două miliarde de dolari pentru ”genocid cultural” la școlile rezidențiale. Acțiunea colectivă, intentată de 325 de Prime Națiuni, susține că școlile rezidențiale, aprobate de guvern, au erodat culturile și limbile indigene.
Canada a anunțat sâmbătă că a acceptat să plătească 2,8 miliarde de dolari canadieni, aproximativ 2 miliarde de dolari, pentru a soluționa cel mai recent proces dintr-o serie de acțiuni în justiție prin care se solicită despăgubiri pentru prejudiciile cauzate populației indigene prin sistemul de școli rezidențiale obligatorii, pe care o comisie națională l-a numit ”genocid cultural”.
Noul acord, care trebuie să fie încă aprobat de o instanță, rezolvă o acțiune colectivă introdusă în 2012 de 325 de Prime Națiuni care au cerut despăgubiri pentru erodarea culturilor și limbilor lor.
Mii de elevi indigeni educați în aproximativ 130 de școli rezidențiale din secolul al XIX-lea până în anii 1990 au fost împiedicați, uneori prin violență coercitivă, să vorbească limbile lor ancestrale și să își practice tradițiile.
Copiii indigeni erau uneori luați cu forța din familiile lor și trimiși la școli, care erau în mare parte conduse de biserici.
În 2021, canadienii au fost șocați de dovezile privind existența unor morminte nemarcate care conțineau rămășițele a 215 foști elevi pe terenul fostei școli rezidențiale indiene Kamloops din Columbia Britanică.
Dovezile mormintelor au fost descoperite cu ajutorul unui radar de căutare în sol. Cercetările ulterioare la alte foste școli au descoperit posibile locuri de înmormântare similare. Se crede că mii de elevi au murit în aceste școli din cauza bolilor, malnutriției, neglijenței, accidentelor, incendiilor și violenței.
Noul acord va fi cel de-al cincilea acord juridic major legat de școli, de când un acord din 2006 a oferit compensații foștilor elevi și a înființat o Comisie Națională pentru Adevăr și Reconciliere.
Comisia a examinat anterior sistemul educațional, a ascultat mărturiile foștilor elevi și a emis o listă lungă de recomandări pe care premierul Justin Trudeau a promis că le va pune în aplicare în totalitate.
Cu cel mai recent acord, guvernul candian va oferi, la final, după toate calculele, un total uriaș de aproximativ zece miliarde de dolari canadieni sub formă de despăgubiri, scrie New York Times, într-o amplă analiză pe această temă.
Concluzie: ”Canada se angajează să repare prejudiciile colective cauzate de sistemul orfelinatelor şi pierderea limbii, culturii şi patrimoniului”, după cum a anunţat într-un comunicat, sâmbătă, Ministerul Relaţiilor Coroanei cu Indigenii, citat de media.
Curtea Federală a Canadei urmează să organizeze o audiere la sfârșitul lunii februarie 2023, în cadrul căreia este de așteptat să aprobe tranzacția în totalitate.