Încastrată într-un perete al unei foste şcoli din municipiul Arad, a fost găsită o capsulă a timpului, care conţinea un document vechi de peste un secol. Clădirea se află în reabilitare pentru ca imobilul să devină sediu al Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii „Aurel Vlaicu”, relatează Special Arad.
Imobilul istoric în care a funcționat Școala Evreiască din Arad, de pe strada Paul Chinezu, a fost preluat de către Universitatea Aurel Vlaicu din Arad. În momentul în care muncitorii au trecut însă la curățarea completă a pereților au avut parte de o descoperire de-a dreptul suprinzătoare: aceștia au găsit, la propriu, o capsulă a timpului.
„Într-un cilindru de oţel a fost găsită o eprubetă conţinând un document cu istoria olografă a şcolii evreieşti din Arad. Documentul are o deosebită valoare pentru istoria acestei zone a Europei pentru că descrie, începând cu anul 1823, eforturile făcute de evreii arădeni pentru construirea şi întărirea şcolii. La vremea respectivă, rabin al comunităţii evreieşti arădene a fost vizionarul Aron Chorin, iar preşedinte comerciantul Moise Hirschl, fiul lui Jacob Hirschl, cel care a construit la Arad primul teatru permanent de pe teritoriul României de astăzi”, a precizat directorul de comunicare al CJ Arad, Andrei Ando.
Documentul a fost predat Direcţiei Judeţene pentru Cultură Arad
Documentul a fost predat de UAV Direcţiei Judeţene pentru Cultură Arad, pentru înregistrare, evaluare şi păstrare până când va fi expus chiar în imobilul aflat în renovare.
„Îmi doresc ca la finalizarea lucrărilor conţinutul acestei capsule a timpului să fie expus aici, în şcoala care s-a născut prin efortul comunităţii evreieşti şi pe care Universitatea ‘Aurel Vlaicu’ o va reda Aradului modernizată şi adusă la standardele secolului XXI”, a afirmat rectorul UAV, Ramona Lile.
Adrian Șimon, directorul Direcției de Patromoniu, a spus că o astfel de descoperire nu este neapărat nouă, din contră, se pare că în secolul al XIX-lea era chiar un obicei al celor care ridicau o clădire să își lase astfel de suveniruri ascunse în pereți. De exemplu, o astfel de capsulă a fost descoperită, tot accidental, în timpul reabilitării turnului unei biserici din Bekescsaba și chiar la Arad s-a mai găsit una, nu demult, în în timpul restaurării Liceului Economic. Aceasta era o modalitate prin care arhitectul și întreaga echipă care era implicată în construirea unui imobil se asigurau că rămân în istorie.
Clădirea se află în centrul istoric al municipiului Arad şi a fost goală mai mulţi ani, după ce Şcoala Gimnazială nr. 2 Arad s-a mutat în alt imobil. Ulterior, clădirea a fost atribuită Universitații „Aurel Vlaicu”, peste 1.100 de studenţi urmând să beneficieze de această infrastructură de educaţie extinsă.