Un lac glaciar în pericol în urma generării de criptomonede. Se întâmplă în America în statul New York, unde Lacul Seneca, vechi de 12.000 de ani, riscă să fie transformat în lac termal, cu apă bună de îmbăiat.
Lacul Seneca este apreciat pentru apa atât de curată încât poate fi băută ca atare. Mai mult, lacul găzduiește o populație numeroasă de păstrăvi, periclitată acum de temperatura în creștere a apei. Păstrăvul curcubeu este extrem de sensibil la fluctuațiile temperaturii apei, acesta proliferând cel mai bine în jurul temperaturii de 10C. Însă temperatura lacului se apropie de 36C în timpul verii, sau 21C pe timp de iarnă, peștele riscând să moară din cauza lipsei de oxigen.
Minarea de criptomonede pune în pericol echilibrul natural al lacului Seneca
Scoasă din uz și apoi cumpărată de un investitor privat, compania Atlas Holding, o centrala pe cărbune pusă în slujba generării de criptomonede a transformat lacul glaciar aflat la poalele munților într-un veritabil lac termal.
Conectată la lacul Seneca pentru răcirea instalațiilor, fosta centrală electrică pe cărbune reconvertită între timp pentru a funcționa cu gaze naturale deversează atât de multă apă caldă încât a transformat luciul de apă întins pe o suprafață de 173 km² într-un veritabil lac tropical.
Centrala electrică bazată pe arderea de combustibili fosili, a fost achiziționată inițial de Greenidgeo, trebuia să genereze profit prin acoperirea necesarului de energie în rețeaua națională de electricitate, în perioadele cu vârf de consum. Aceste perioade de vârf extrem de rare a făcut ca centrala să fie neutilizată mare parte din timp. Soluția găsită a fost vânzarea Centralei către o altă companie privată, Atlas Holdings, specializată în activitatea de minare a monedei Bitcoin.
Atlas a instalat mii de rig-uri pentru generarea de criptomonede în imediata vecinătate a centralei termoelectrice, generând începând cu luna februarie 2021 peste 1.100 de monede Bitcoin. Compania are planuri să instaleze alte mii computere specializate ASIC Miner până la a se apropia de capacitatea centralei de 108 MW.
Un lac glaciar atrage atenția asupra riscului generat de minarea criptomonedelor
De curând, China a interzis producerea de criptomonde în regiunea Sichuan, din cauza consumului mare de energie electrică. Acum Statele Unite se confruntă cu o decizie dificilă. Dacă autoritățile nu restricționează activitatea termocentralei Greenidge, alte 30 de centrale electrice din statul New York ar putea fi conectate la ferme de criptomanede, punând în pericol obiectivele de reducere a emisiilor poluante. Însă astfel de situații pot fi întâlnite și în alte regiuni ale lumii, mergând atât de departe încât să amenințe siguranța rețelelor naționale de electricitate.