Cumpărarea de produse de sezon vă poate ajuta să economisiți bani, iar mesele vor avea un gust mult mai proaspăt. Soarele și florile înmugurite fac ca alimentele proaspete să pară mult mai atrăgătoare.
Pregătirea unei mese proaspete și sănătoase de primăvară pentru a mânca afară pare idilică, dar nu avem întotdeauna timp să pregătim ceva sofisticat.
Ghid practic pentru o alimentație sănătoasă de primăvară
Micul dejun de primăvară este o bună ocazie de a folosi unele produse pentru a accentua alimentele obișnuite pentru micul dejun, cum ar fi ouăle și fulgii de ovăz.
O omletă cu ciuperci, ceapă și spanac. Serviți-o cu o garnitură de ananas sau cu avocado feliat deasupra. O bucată de pâine crocantă s-ar potrivi de minune și cu acest fel de mâncare. De asemenea, puteți încerca și fulgi de ovăz cu banane feliate, zahăr brun și scorțișoară, clătite din hrișcă cu banane feliate și căpșuni deasupra.
O altă variantă ar fi un ou fiert pe o bucată de pâine proaspătă cu niște varză coaptă. Înainte de a vă găti varza kale, masați-o cu ulei de măsline și luați în considerare să radeți puțină sare fulgurantă deasupra.
Pentru cei care preferă micul dejun mai bogat, mai există și fulgii de ovăz cu mazăre, ceapă, ciuperci și usturoi, omleta cu broccoli, spanac și brânză, cartofi dulci prăjiți acasă cu ciuperci, varză de varză și ceapă, omletă de tofu cu ciuperci, ceapă și spanac. Acoperiți cu puțină salsa.
Acestea sunt și câteva sfaturi care vă vor ajuta și la pregătirea mesei. Tăiați legumele seara sau folosiți legume congelate, astfel încât să le puteți găti cu ușurință dimineața. Priviți micul dejun ca pe o investiție de timp. S-a dovedit că un mic dejun plin de proteine este bun pentru pierderea în greutate și este un mod sănătos de a începe ziua, potrivit Healthline. Gândiți-vă să vă condimentați mâncarea în straturi. Când faci ouă, nu le sărezi imediat, pentru că asta schimbă conținutul de umiditate. În schimb, adăugați mai devreme condimentele, cum ar fi piperul sau pudra de usturoi, și terminați cu puțină sare. Adăugați mai multe straturi de condimente pentru a da timp alimentelor să fie bine condimentate.
Idei de salate de primăvară
Salatele de primăvară sunt o ocazie excelentă de a folosi legume precum sparanghelul ca bază și de a experimenta și cu salatele dumneavoastră. Salatele calde sunt o masă de tranziție excelentă pentru ieșirea din iarnă și intrarea în primăvară. Iată câteva idei.
Salată de spanac, mentă proaspătă, căpșuni și nuci, fie cu o vânătă balsamică, fie cu un dressing rapid cu muștar crocant, oțet de vin roșu, suc de lămâie, ulei de măsline, boabe de piper și usturoi. Puteți lua în considerare adăugarea de brânză feta sau de capră deasupra.
Mai există și salată din broccoli tocat, ceapă roșie, semințe de floarea-soarelui, busuioc proaspăt și porumb (fiert și răcit), asezonate cu un dressing pentru salată de varză. Puteți adăuga șuncă crocantă afumată din lemn de esență tare.
În acest caz nu trebuie uitate nici salatele cu spanac, castraveți, morcovi tocați, mazăre, ceapă și mărar proaspăt cu un dressing ranch cu usturoi sau cele cu sparanghel, mazăre, spanac, kale și un dressing cremos de lămâie.
Idei de prânz de primăvară
Prânzurile de primăvară sunt un moment bun pentru a experimenta cu supe reci și pentru a încorpora mai multe fructe în mesele dumneavoastră. Pentru o variantă mai ușoară a unui sandviș cu salată de pui, încercați un sandviș cu salată de năut. Îl puteți servi cu mere feliate alături.
Acestea sunt câteva idei de care vă puteți bucura în această primăvară: risotto cu mazăre, sparanghel și un sos de ulei de măsline cu lămâie, ouă încondeiate cu o salată rapidă de spanac, kale și căpșuni, ravioli cu broccoli, sparanghel și spanac, supă de mazăre.
De pe lista prânzurilor de primăvară nu ar trebui să lipsească nici piureul de napi cu usturoi, cu pui la rotisor și o garnitură de căpșuni, sandvișul de curcan cu spanac și o garnitură de morcovi copți, cușcușul cu roșii, castraveți, ceapă, ridichi, spanac și un amestec de ierburi proaspete, asezonate cu ulei de măsline și suc de lămâie, dar și somonul peste un pat de spanac.
Idei de cină de primăvară
Cinele, de obicei, trebuie să fie ușoare și ușor de digerat pentru a nu lua în greutate. Astfel, câteva idei, pe gustul tuturor, sunt: scoici cu suc de lămâie și o salată de grădină, cartofi la cuptor cu broccoli, ciuperci și brânză, pui în crustă de parmezan cu sparanghel și piure de cartofi, broccoli prăjit, cartofi, morcovi, napi și cârnați italieni, paste Bowtie cu mazăre, parmezan, unt și fulgi de ardei roșu.
Totuși, în această categorie întră și orezul sălbatic cu ciuperci, morcovi, țelină, usturoi și ceapă umplute într-un ardei gras, risotto cu pesto și sparanghel, dar și lasagna vegetariană cu salată de sparanghel.
Idei de deserturi de primăvară
Pentru că nicio masă nu este completă fără ceva dulce la final, venim și cu câteva idei de deserturi de primăvară care vă vor ajuta să terminați masa așa cum trebuie. Acestea ar fi: prăjitură cu căpșuni, plăcintă cu rubarbă cu înghețată de vanilie, galette de mere, prăjitură cu ananas răsturnat, plăcintă cu lămâie, fursecuri cu căpșuni și ciocolată.
Trebuie avute în vedere și ce produse sunt considerate de sezon pentru a fi achiziționate la un preț cât mai accesibil pentru toate buzunarele. Iată care sunt legumele considerate de sezon pentru primăvară: sparanghel, broccoli, varză, morcovi, țelină, varză verde, usturoi, ierburi, kale, salată verde, ciuperci, ceapă, mazăre, ridichi, spanac, sfeclă elvețiană, napi.
Fructele de sezon sunt următoarele: mere, caisele, avocado, bananele, kiwi, lămâi, ananas, rubarbă, căpșuni, conform deseret.com.