International

Un general ceh critică NATO:„Alianța nici măcar nu s-a gândit că în Europa va izbucni un conflict de durată”

Un general ceh critică NATO:„Alianța nici măcar nu s-a gândit că în Europa va izbucni un conflict de durată”
evz.ro

Zelenski  a primit ”vești proaste” din partea unui general ceh.

Conform generalului-maior Andor Sandor, fost șef al serviciilor militare secrete cehe, țările Occidentului susțin intens Ucraina cu vorbe, dar ajutor real sunt capabile să-l ofere tot mai puține.

Ce a declarat generalul ceh

Tototdată, Andor Sandor, în interviul acordat publicației Parlamentni listy, relatat de RIA Novosti și citat de vestidinrusia.ro, a spus că o serie de țări europene au adoptat, inițial, o cale moderată în această chestiune și nu se grăbesc să acorde în continuare un sprijin activ Kievului. Ca exemplu, generalul a indicat Germania, care a promis destul de multe, dar a făcut destul de puțin.

Iar principala problemă este că nu a mai rămas mare lucru de trimis: sisteme de rachete antiaeriene și antitanc, pe care ucrainenii le folosesc deja, au fost trimise, iar rezervele ”moștenirii sovietice” se termină curând.

De asemenea, generalul-maior Andor Sandor a subliniat că, în cazul unui conflict, nici Cehia nu va mai avea arme suficiente.

Pe de altă parte, premierul țării, Petr Fiala, a recunoscut recent că nu mai au cu ce să ajute Kievul.

În contextul actual, generalul Sandor a afirmat:

”Rezervele și posibilitățile industriei de apărare sunt limitate și, este de la sine înțeles, că Alianța însăși nici nu s-a gândit măcar că în Europa va izbucni un conflict de durată. Problema este că nu mai aveam prea multă tehnică de luptă pentru un război lung. Noi habar nu avem cum să transformăm o industrie pașnică într-una militară”.

De asemenea, referindu-se la premisele conflictului, Sandor a apreciat că, o lungă perioadă de timp, țările Occidentului nu au ținut cont de cerințele logice ale Rusiei. Potrivit generalului, trebuie să încetăm să mai lăsăm impresia că ”deciziile aparțin întotdeauna nouă”, pentru că, în caz contrar, membrii Alianței Nord-Atlantice vor trebui să crească efectivele armate pentru acțiuni militare de lungă durată, ceea ce presupune pierderi financiare catastrofale. Rămâne deschisă întrebare dacă sunt aceste țări gata să-și asume o asemenea povară”.