România are printre cei mai scurți ani școlari între țările din UE și cel mai mic număr de ore pe care copiii îl petrec în școală, spune fostul ministru al Educației Daniel Funeriu, care propune prelungirea anului școlar. “Nu poți să ai 3 luni de vacanță de vară și să fii tot așa de bine pregătit ca unul care are o singură lună. Singurul lucru care ar produce un efect pentru copii ar fi să prelungim anul școlar”, a declarat Daniel Funeriu.
Un fost ministru al Educației propune prelungirea anului școlar. ”România are cel mai scurt an școlar, cel mai mic număr de ore”
Daniel Funeriu a declarat că un elev german care termină 12 clase va fi petrecut în școală cu 2 ani și jumătate mai mult decât un copil român care termină 12 clase, motiv pentru care părinții și profesorii spun că programa este încărcată.
„Dacă vrem să reducem inechitatea din sistem prelungiți anul școlar, toate studiile arată că aceasta este principala măsură”, a adăugat Daniel Funeriu, fost ministru al Educației, în emisiunea Info Edu, de pe TVR.
Întrebat ce este mai potrivit pentru învățământul românesc, trimestre, semestre sau module, Funeriu a spus că este irelevant.
”Este irelevant. Singurul lucru care ar produce un efect pentru copii ar fi să prelungim anul școlar. România are cel mai scurt an școlar, cel mai mic număr de ore pe care copiii îl petrec în școală.
Un elev german care termină 12 clase va fi petrecut în școală 2 ani și jumătate mai mult decât un copil român care termină 12 clase și de aici vine impresia tuturor părinților că programa este încărcată. Nu, oameni buni, programa nu este încărcată. E mai lejeră ca în Germania. Credeți-mă, că am copii acolo la școală. Doar că ei au 20% mai mult timp școlar decât avem noi. Și atunci evident că în România se creează această impresie a unei permanente alergări după programă.(…)”
Dacă am avea 20% timp mai mult pentru a o preda, atunci sigur că lucrurile ar fi mult îmbunătățite, mai spune fostul ministru, adăugând că sunt studii foarte serioase care demonstrează acest lucru. Dacă vrem să reducem inechitatea din sistem, prelungiți anul școlar, toate studiile arată că aceasta este principala măsură.
”Nu s-a inventat încă metoda să înveți mai puțin și să știi mai mult. Nu poți să ai 3 luni de vacanță de vară și să fii tot așa de bine pregătit ca unul care are o singură lună de vacanță de vară. Acestea sunt realități. Atunci când tu te afunzi în fiecare zi în scandaluri de corupție, de plagiat, e limpede că nu creezi decât pierderea încrederii în sistemul de educație și dacă este ceva grav pentru România este faptul că românii și-au pierdut încrederea în sistemul de educație”.
Daniel Funeriu este membru al corpului de experți al Comisiei Europene care asistă Guvernul Republicii Moldova.