Lifestyle

Un fenomen astronomic rar va avea loc astăzi. Tradiții și obiceiuri pentru 22 septembrie

Un fenomen astronomic rar va avea loc astăzi. Tradiții și obiceiuri pentru 22 septembrie

Un fenomen astronomic rar va avea loc astăzi. Tradiții și obiceiuri pentru 22 septembrie

În acest an, echinocțiul de toamnă a picat pe data de 22 septembrie. Momentul echinoctiului de toamna 2020 va avea loc la ora 16.30, ora Romaniei și are o mare însemnătate. Asta înseamnă că toamna a venit şi din punct de vedere astronomic şi bineînţeles, meteorologic.

Ce înseamnă, de fapt, echinocțiu de toamnă

Când Soarele, în mișcarea sa aparentă pe cer, se află exact pe ecuatorul ceresc are loc echinocțiul. Iar de astăzi, ziua este egală cu noaptea. Acest fenomen astronomic este extrem de important și are loc de două ori pe an.

Echinocțiul din toamna anului 2020 marchează debutul acestui anotimp din punct de vedere astronomic, moment din care ziua scade treptat, iar noaptea devine din ce în ce mai lungă, până la solstiţiul de iarnă, marcat pe 22 decembrie.

În această zi, în emisfera australă începe primăvara

În ziua echinocțiului de toamnă soarele va răsări și va apune chiar în punctele cardinale Est și Vest. În zona Polului Nord, de acum începe noaptea polară, iar în zona Polului Sud, Soarele stă deasupra orizontului pentru 6 luni, până când începe echinocțiul de primăvară.

Tradiții și obiceiuri pentru 22 septembrie

Calendarul popular păstrează în zona echinocţiului de toamnă amintirea unui străvechi început de an, marcat de moartea şi renaşterea Zeiţei Mumă, de origine neolitică, peste care părinţii bisericii creştine au suprapus moartea, numită Adormirea (15 august), şi naşterea Fecioarei Maria (8 septembrie), zi ce marchează sfârşitul verii şi începutul toamnei,  potrivit romaniatv.net.

La sate, echinocțiul de toamna reprezintă încheierea muncilor agricole. Sătenii obișnuiesc sărbătorească și să ducă bucate din recolta la preot pentru a fi sfințite pentru ca acele legume și fructe să capete puteri tămăduitoare.

Se spune că astăzi florile plâng pentru că venirea iernii înseamnă sfarșitul lor. Gospodinele ung florile cu mir sfințit la o mânăstire și astfel vor rezista pe timpul iernii.

Potrivit traditiei, în aceasta zi se prepara primul must din strugurii proaspat culeși, se bat nucii și se scutura merele și gutuile.