Social

Un element de noutate. Vaccinarea împotriva gripei de sezon se poate face și în farmacii

Un element de noutate. Vaccinarea împotriva gripei de sezon se poate face și în farmacii
Infoactual/arhiva

Vaccinarea împotriva gripei de sezon se poate face și în farmacii. Se va plăti numai prețul serului, dar nu și administrarea lui.

Nou. Vaccinarea împotriva gripei de sezon se poate face și în farmacii

Vaccinul împotriva gripei sezoniere va fi administrat numai de farmaciștii care au absolvit cursuri postuniversitare și după o scurtă consultare a pacientului.

Atenție. Nu pot primi serul în farmacii cei care nu au mai fost vaccinați anterior antigripal sau nu au o recomandare medicală.

Colegiul Medicilor a autorizat mai multe farmacii din București și alte 15 județe din România,  pentru administrarea serului.

Președintele Colegiului Lupuleasa a spus, într-o intervenție televizată la Antena3CNN, că este un program pilot. O altă precizare importantă este aceasta: fără recomandarea scrisă a medicului, chiar și primită online, nu se poate face vaccinul. Totodată, este necesară programarea în farmacie.

Diferența între vaccinul la medicul de familie și farmacie este legată de bani. La medic este gratuit, la farmacie se plătește vaccinul. Lista farmaciilor poate fi găsită pe site-ul Ministerului Sănătății.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS), dar și Centrele pentru controlarea și prevenirea bolilor recomandă vaccinarea a aproape tuturor oamenilor cu vârsta de peste  șase luni, în fiecare an. Acest fapt este adevărat îndeosebi pentru femeile însărcinate, copiii între șase luni și cinci ani, pentru cei cu alte probleme de sănătate și cei care lucrează în domeniul serviciilor medicale.

Despre vaccinul împotriva gripei am vorbit cu dr. Zinaida Lozovschi, consultantul medical al Infoactual. Deoarece virusul pandemic a evoluat și a luat noi forme, care pot fi ușor confundate cu simptomele de gripă, vaccinul antigripal este o soluție ce ar elimina din start ideea de gripă, la cel mai mic semn de boală, nou apărut, a spus medicul.

Vaccinurile antigripale sunt, în general, sigure. Ca simptomatologie, la copii, apare febra, pot acuza dureri musculare, secreții nazale, tuse. Cele mai întâlnite simptome sunt: febră, congestie nazală, durere de gât, dureri musculare, dureri de cap, tuse, strănut și starea de oboseală, la adulți. Aceste simptome se instalează de obicei la două zile după expunerea la virus și durează mai puțin de o săptămână, de obicei, aproximativ cinci zile.

Spălarea frecventă a mâinilor reduce riscul de răspândire a virusului. Purtatul măștii chirurgicale de către o persoană bolnavă poate, de asemenea, reduce riscul răspândirii.  Medicamentele antivirale pot fi folosite pentru a trata gripa, dar numai sub stricta supraveghere și neapărat, recomandarea medicului de familie.

Vaccinul nu ar trebui administrat persoanelor cu alergii severe la versiuni mai vechi ale vaccinului. Aceste vaccinuri pot avea forme virale inactive sau slabe ale virusului. Și de această dată, se recomandă consultația perealabilă a medicului de familie, cel care cunoaște istoricul medical al pacientului său.