Preparatul dulce a apărut în anul 1764, când s-a descoperit că din măcinarea boabelor de cacao între pietre se obține pudra de cacao, care poate fi folosită la prepararea ciocolatei.
Dar, prima rețetă de prăjitură cu ciocolată scrisă a apărut în cartea de bucate a Elizei Leslie în anul 1847, iar de atunci și-au făcut apariția zeci de tipuri de rețete de torturi/ prăjituri cu ciocolată, de la Pădurea Neagră cu cireșe la Prăjitura Germană de ciocolată cu glazură bogată în nuci pecan. De-a lungul timpului, rețeta tortului de ciocolată a suferit modificări și/ sau îmbunătățiri, iar în anul 1920 a devenit populară. Mai târziu, respectiv la sfârșitul secolului 20, începutul secolului 21, tortul de ciocolată a devenit parte a culturii occidentale.
Rețeta Tort de Ciocolată
Ingrediente pentru blaturi
- 350 g de ciocolată neagră (39% substanțe solide de cacao), ruptă în bucăți
- 225 g unt, moale
- 3 ouă
- 400 g zahăr tos
- 400 g făină
- 1½ linguriță de praf de copt
Pregătiri preliminare:
- Preîncălziți cuptorul la 160°C
- Pregătiți 2 forme rotunde de tort cu diametrul de 23 cm, pe care trebuie să le ungeți și tapetați cu hârtie de copt
Mod de preparare blaturi:
- Puneți bucățile rupte de ciocolată și unt într-o vas. Adăugați 300 ml apă și încălziți ușor la foc mic, amestecând până se topește și omogenizează. Se dă la rece.
- Spargeți ouăle într-un castron și bateți-le cu o furculiță. Adăugați zahărul tos și bateți din nou până se omogenizează.
- Turnați treptat amestecul de ciocolată topită peste compoziția de ouă, apoi amestecați până se omogenizează.
- Cerneți făina și praful de copt în amestecul de ciocolată și amestecați până la omogenizare.
- Împărțiți uniform compoziția obținută în cele două forme de tort.
- Coaceți cele două blaturi timp de 1–1¼ oră sau până când devin elastice la atingere și se detașează de marginile formei.
- Blaturile se lasă la răcit
Ingrediente pentru umplutură
- 225 g ciocolată neagră (39% substanțe solide de cacao), ruptă în bucăți
- 150 ml smântână (minim 30% grăsime)
- 150 g unt, moale
- 500 g zahăr pudră, cernut
Mod de preparare cremă:
- Puneți un castron peste o cratiță cu apă clocotită.
- Se adaugă ciocolata și smântâna în bol și se topesc ușor, amestecând până se omogenizează.
- Se ia de pe foc, se adaugă untul la ciocolata caldă și smântâna, amestecând până se omogenizează.
- Cerneți jumătate din cantitatea de zahăr pudră și amestecați, apoi adăugați zahărul pudră rămas și amestecați până la omogenizare.
- Compoziția obținută se dă deoparte la răcit până se îngroașă.
Ingrediente pentru glazura de ganache
- 225 g ciocolată neagră (39% substanțe solide de cacao), ruptă în bucăți
- 125 ml smântână (minim 30% grăsime)
Mod de preparare glazură:
- Încălziți ușor smântâna într-o cratiță.
- Adăugați ciocolata ruptă la smântâna fierbinte și amestecați până se topește.
Asamblare tort
1. Fiecare blat se taie în jumătate pe orizontală și se pune o bucată pe o farfurie.
2. Împărțiți crema pentru umplut în trei și întindeți o treime din umplutură deasupra unei felii de blat.
3. Repetați procedeul până când se obțin patru straturi de blat și trei straturi de umplutură.
4. Turnați glazura ganache peste partea de sus a tortului și lăsați-o să curgă pe părțile laterale, folosind un cuțit pentru a o întinde uniform peste partea de sus și părțile laterale ale tortului pentru a obține o glazură netedă și strălucitoare, potrivit maryberry.co.uk. Opțional, tortul se poate decora, ulterior, cu fructe de pădure.
5. Tortul se lasă la rece câteva ore sau chiar peste noapte (pentru ca glazura ganache să se întărească suficient), apoi puteți savura 10 până la 12 porții.