Lifestyle Social

Un Centru Turistic Interactiv, unic în lume, dedicat marelui sculptor Constantin Brâncuși, poate fi vizitat acum la Craiova

Un Centru Turistic Interactiv, unic în lume, dedicat marelui sculptor Constantin Brâncuși, poate fi vizitat acum la Craiova
gds.ro

O nouă filă din cultura craioveană și doljeană s-a scris odată cu inaugurarea Centrului Constantin Brâncuși.

Complexul muzeal dedicat marelui sculptor, creat ca un Centru Turistic Interactiv, unic în lume, poate fi vizitat de iubitorii de artă de pretutindeni, în mod gratuit.

FOTO indiscret.ro

Acest Centru este un fascinant univers brâncușian, ,,un omagiu în beton și sticlă’’ adus la Craiova marelui artist universal.

FOTO facebook.com

Complexul multifuncțional unic, dedicat în întregime memoriei celui mai cunoscut sculptor român, Constantin Brâncuși, are o arhitectură spectaculoasă.

FOTO dsba.ro

De ce a fost construit în Cetatea Băniei acest centru, un „complex de studiu al personalității imense a marelui artist” 

Potrivit istoriei, trecerea lui Brâncuși prin Craiova a însemnat extrem de mult pentru tânărul sculptor de atunci. Însuși Constantin Brâncuși spunea că la Craiova s-a născut a doua oară, deși locul nașterii sale este, în Hobița, județul Gorj. Oltenia a rămas mereu aproape de Brâncuși, dar Craiova și Doljul sunt foarte importante, având în vedere că aici a ales să studieze și să se formeze.

FOTO discoverdolj.ro

Prin urmare, autoritățile craiovene au gândit acest proiect, în urmă cu câțiva ani, ca pe o recunoaștere a muncii sale pentru această zonă a țării, dar și ca pe o oportunitate pe care să le-o ofere cetățenilor județului și turiștilor pentru a afla cât mai multe despre omul și artistul Constantin Brâncuși.

FOTO facebook.com

Astfel, în cadrul centrului (inaugurat în septembrie 2022), se află expusă povestea sculptorului: cum a ajuns la Craiova, apoi cum s-a stabilit la Paris.

“Considerăm că acestea sunt detalii relevante pentru public și vin să completeze punctul de atracție reprezentat de operele sculptorului pe care Muzeul de Artă, în vecinătatea căruia a fost construit Centrul „Constantin Brâncuși”, le deține. Putem spune că este vorba de un întreg complex de studiu al personalității imense a marelui artist”, au declarat autoritățile din Craiova, potrivit discoverdolj.ro.

FOTO observatornews.ro/ pinterest.com

Și pentru că infinitul, perfecțiunea, abstractul au fost mereu teme în lucrările lui Constantin Brâncuși, aceleași sentimente le inspiră și prisma de sticlă pe care trecătorii o pot vedea lângă Muzeul de Artă din Craiova.

FOTO facebook.com

„Arta transmite mii de cuvinte printr-o simplă sculptură, printr-o simplă imagine, iar asta va trezi în vizitatorii noștri o mulțime de sentimente și de trăiri”.

Dar, cine a creat această operă de artă

Semne, simboluri, legături s-au adunat într-un singur loc și anume în „Centrul Constantin Brâncuși”.

FOTO facebook.com

Iar lucrarea a fost creată de arhitectul Dorin Ştefan (care a format echipă cu Adrian Arendt, Ana-Maria Banciu responsabil, Bogdan Chipara, Catalina Varzaru, Razvan Hairum, potrivit dsba.ro), care a gândit „Centrul Constantin Brâncuși”  ca două entități:

  • O entitate subterană din beton, respectiv un spaţiu de 1200 mp
  • O entitate concretizată printr-o prismă de sticlă cu o înălţime de 12 m, în interiorul căreia se profilează o formă ovoidă şi silueta interpretată a Păsării Măiestre, realizată din lamele suprapuse.

Arh.Dorin Ștefan/ FOTO gds.ro,b365.ro

Corespondența dintre cele două entităţi, subterană şi supraterană, este asigurată de un lift care transportă vizitatorii până în vârful ovoidului din prisma de sticlă.

Subteranul acestei opere de artă în sine (cu intrarea printr-un amplu amfiteatru), cuprinde reprezentări ale „Ovoidului” și „Păsării Măiestre” la scară largă, fiind gândit ca un spațiu expozițional generos, unde publicul este invitat să descopere detalii captivante despre viața și opera celui considerat „Părintele sculpturii moderne“, printre care:

  • fotografii din arhiva Centrului Pompidou, din Paris, de imagini ale Ansamblului Monumental de la Târgu Jiu și ale operelor prezente în colecțiile muzeale românești ori de filme-document,
  • elemente interactive moderne, precum panourile care permit redarea și explorarea tridimensională a lucrărilor aflate în patrimoniul Muzeului de Artă Craiova.
  • bârne recuperate din atelierul parizian al lui Constantin Brâncuși și aduse la Craiova de reputatul critic de artă V. G. Paleolog, considerat primul monograf al sculptorului.

De unde a plecat ideea construirii unui astfel de obiectiv cultural

Sursa de inspirație pentru acest ansamblu a constituit-o proiectul niciodată materializat al templului pe care Brâncuși urma să-l realizeze, la solicitarea maharajahului Yeshwant Rao Holkar II, din Indore. Și astfel, plecând de la acel proiect, la Craiova, s-a înălțat  un „templu“ în beton și sticlă, ca omagiu pentru sculptorul de geniu Constantin Brâncuși, potrivit agerpres.ro.