Este vorba americanului: most wonted. În traducere, cel mai căutat. Acesta este un oligarh rus, dar și războinic, malefic, în adevăratul sens al cuvântului. Pe lista FBI, cap de listă și cu o uriașă recompensă alături de numele lui.
Un apropiat al lui Putin, oligarh rus, bucătar, dar și războinic, pe lista celor mai căutați de FBI. Recompensa este uriașă. FOTO
Iată că FBI l-a pus pe lista celor căutați pe șeful armatei private a lui Putin, oligarhul Evegheni Prigozin, pentru presupusa sa implicare în alegerile din SUA. Recompensa pentru orice informație care ar duce la capturarea sa este de 250.000 de dolari.
Dar cine este persoana căutată de americani
Numele: Evgheni Viktorovici Prigojin. Se știe că este un om de afaceri rus, oligarh, personalitate publică, militară și politică, un apropiat al președintelui Rusiei, Vladimir Putin. El a fost distins cu titlurile de Erou al Rusiei, Erou al așa-zisei Republici Populare Donețk și Erou al așa-zisei Republici Populare Luhansk.
Prigojin este cel care se află în spatele grupului Wagner.
Grupul Wagner este o structură de mercenari susținută de guvernul rus, care este implicată în conflicte militare în Africa, Siria, Ucraina și alte regiuni ale lumii, precum și companiile (Agenția de Cercetări pe Internet și altele) acuzate că s-au amestecat în alegerile din SUA din 2016 și 2018. Activitățile lui Prigojin sunt strâns legate de Ministerul Rus al Apărării(en) și de departamentul său de informații, GRU.
De ce i se mai spune și ”Bucătarul lui Putin”
Unele companii aparținând lui Prigojin s-au ocupat cu alimentarea celor mai înalți oficiali ai guvernului rus, iar restaurantele și întreprinderile sale de deservire au găzduit mese la care a participat Putin cu demnitari străini și de aceea Prigojin a fost porecit și „bucătarul lui Putin”, nume utilizat frecvent în presă.
Într-un top al anului 2019, Prigojin se afla pe locul 72 în lista miliardarilor ruși. Ulterior, el a intrat în alte topuri, respectiv ale celor mai căutați infractori ai lumii. Din 2016, se află sub sancțiunile Statelor Unite, din 2020, s-au adăugat și sancțiunile Uniunii Europene și ale Marii Britanii, iar din 2022, el a intrat și pe lista neagră a Australiei, Canadei și Japoniei.