International

Un an de conflict în Ucraina! Mesajul Suveranului Pontif: „După un an de război absurd și crud, începeți negocierile de pace”

papa-francisc-shutterstockfoto-scaled

Astăzi se împlinește un an de zile de când Vladimir Putin a demarat Operațiunea Specială de Eliberare. Cu acest prilej, Papa Francisc a adresat un nou mesaj națiunilor prin care le-a solicitat liderilor să se angajeze concret pentru a pune ”capăt conflictului”.

Cu ocazia scurgerii a unui an de la debutul războiului din Ucraina, Papa Francisc a transmis un mesaj emoționant ”Se va împlini un an de la invadarea Ucrainei. Un an de la începutul acestui război absurd și crud. O aniversare tristă. Va putea Domnul să ierte atâtea crime și atâtea violențe?”, mesajul a fost transmis în timpul audienței de miercuri din Sala Paul al VI-lea a Vaticanului. ”„Vrea Domnul să ierte atâtea crime și atâta violență? El este Dumnezeul păcii. Să stăm aproape de poporul ucrainean martirizat. Să ne întrebăm, s-a făcut oare tot posibilul pentru pace?”.

Papa Francisc face apel la liderii națiunilor să intervină în conflictul din Ucraina

Papa Bergolio și-a reînnoit apelul ” către cei care au autoritate asupra națiunilor”. Suveranul pontif a cerut statelor lumii să ”să se angajeze concret pentru a pune capăt conflictului, pentru a se ajunge la o încetare a focului și a se începe negocierile de pace. Cea construit pe moloz nu va fi niciodată o adevărată victorie”.

Suveranul Pontif a făcut apel „la cei care dețin autoritatea asupra națiunilor să se angajeze în mod concret pentru a pune capăt conflictului”. Apoi a observat: „Este trist să vedem Biserica ca un Parlament. Evanghelia nu este o idee sau o ideologie’.

„Poimâine se va împlini un an de la invazia din Ucraina. Un an de la începutul acestui război absurd și crud. O aniversare tristă. Poate Domnul să ierte atâtea crime și atâta violență?”. Acestea au fost cuvintele Papei Francisc în timpul audienței din Aula Paul al VI-lea de la Vatican. „Poate Domnul să ierte atâtea crime și atâta violență?”, a întrebat Suveranul Pontif. „El este Dumnezeul păcii. Să rămânem aproape de poporul ucrainean martirizat. Să ne întrebăm dacă s-a făcut tot ce era posibil pentru pace?”.

Bergoglio și-a reînnoit apoi apelul „către cei care au autoritate asupra națiunilor să se angajeze concret pentru a pune capăt conflictului, pentru a ajunge la o încetare a focului și pentru a începe negocierile de pace. Cea construită pe moloz nu va fi niciodată o adevărată victorie”.

Bergolio a amintit că începe perioada ”Postului Mare”

Ulterior, Papa a precizat că „începe timpul Postului Mare”, cu Miercurea Cenușii, și i-a invitat pe credincioși să „se roage pentru cei care suferă din cauza dezastrelor naturale sau a războaielor”. Francisc a reiterat: „Să începem călătoria noastră în Postul Mare. Să-l urmăm împreună pe Domnul nostru Isus Cristos, care ne invită la caritate, rugăciune și post”, completat Suveranul Pontif.

În cateheza sa din timpul audienței generale, Suveranul Pontif a vorbit despre Biserică, subliniind particularitatea misiunii și a vestirii sale. „Este foarte trist să vedem Biserica doar ca pe un Parlament. Biserica este altceva”, a amintit Papa într-un fragment din discursul său, „este o comunitate de bărbați și femei care cred și îl proclamă pe Isus Cristos, dar mișcați de Duhul Sfânt, nu de propriile rațiuni.

Orice tradiție religioasă este utilă dacă facilitează întâlnirea cu Isus”, dar călăuzind-o, ca și în primul Conciliu” trebuie să fie întotdeauna „principiul vestirii”, orientat de Duhul Sfânt, a amintit Papa, pentru că „totul în Biserică trebuie să fie conform cu cerințele vestirii Evangheliei; nu cu opiniile conservatorilor sau progresiștilor, ci cu faptul că Isus ajunge în viața oamenilor”, a subliniat Papa Francisc în discursul său, potrivit rainews.it.