În ultima perioadă, atacurile rechinilor au devenit tot mai dese. Un episod groaznic l-a trăit și Luke Pascoe, un adolescent de 17 ani, care făcea spearfishing în largul insulei Mistaken, lângă plaja Goode, la sud de Albany, Australia. Iată cum a reușit să supraviețuiască.
Un adolescent de 17 ani, mușcat de un rechin de cinci metri, a fost salvat de prietenul său. „Este mai mult vina mea…”
Băiatul susține că a fost mușcat de un rechin alb, a cărui lungime a fost de cinci metri, dar a avut mare noroc cu prietenul său, Conner Shirley, care nu și-a pierdut cumpătul.
„Conner a fost cel care m-a ajutat să urc pe o stâncă și apoi m-a cărat 2 kilometri de-a lungul stâncilor până la mașină și m-a condus la spital. Îi datorez viața. Aseară, eram întins în pat și mă gândeam cât de norocos sunt să mai fiu aici”, a declarat Luke.
Și-a folosit cureaua de scufundare
Prietenul adolescentului a menționat că a folosit cureaua de scufundare pe post de garou și așa a reușit să-i oprească sângerarea lui Luke care a avut trei răni la nivelul picioarelor.
De asemenea, el a spus pentru BBC că a atras atenția rechinului după ce a împușcat un pește în timp ce se afla la o adâncime de 10 metri. La rândul său, Luke susține că știa cât de riscante sunt scufundările, de aceea nu e supărat pe rechin și că imediat ce se va vindeca, va intra din nou în apă. „Este mai mult vina mea decât a rechinului”, a afirmat Luke.
Cum să vă feriți de rechini
De ce atacă rechinii oameni? Experții în viața marină susțin că de cele mai multe ori rechinii sunt atrași de momeli și devin extrem de periculoși atunci când își caută hrană. Ei s-au obișnuit cu prezența omului, de aceea în sezonul estival se apropie mai mult de țărm, unde uneori atacă.
Potrivit informațiilor lui Andrei Știrb, scafandru profesionist, dacă vă întâlniți cu un rechin, e important să nu faceți mișcări bruște în apă și să nu gesticulați. ,,Sunt animale care atacă dacă le provoci, dacă le enervezi, dacă ai ceva cu ele, dacă le bagi prea mult în seamă.
Dacă le ignori, nu îți fac nimic. (…) Ce le-ar putea enerva? Modul în care dăm din mâini, felul în care înotăm. Mâinile le ținem ori pe lângă corp, ori în față, dar nu dăm din mâini”, a spus specialistul.
Nu intrați în apă dacă aveți zgârieturi
Pe de altă parte, e de ajuns un singur strop de sânge, ca rechinii, chiar dacă se află la sute de metri să simtă, pentru că au un miros extraordinar de bine dezvoltat. De aceea, se recomandă ca turiștii care au chiar și cea mai mică zgârietură, să nu intre în apă.
De asemenea, nu trebuie să purtați costume de baie în culori stridente sau bijuterii, pentru că veți atrage atenția rechinilor. Cele mai sigure zone pentru scufundări sunt Marea Marmara, Marea Egee și Mediterana.