Klaus Iohannis, președintele României, a vorbit astăzi despre reforma pensiilor speciale la Palatul Cotroceni. Acesta a spus că acestea reprezintă o temă extrem de serioasă și că trebuie avută grijă în momentul în care se va reforma sistemul, deoarece acesta trebuie să fie „echitabil și sustenabil”.
Totuși, în cadrul discursului său, președintele României a ținut să menționeze faptul că nu comentează legi ce sunt în derulare. A spus că el se va exprima doar în momentul în care va fi legea pe biroul acestuia.
Iohannis, despre pensiile speciale
„Pot să vă confirm ce am spus și ultima dată: Pensiile sunt o temă foarte, foarte serioasă. Și nu numai pentru pensionari, cât și pentru politicieni. Trebuie să avem grijă să reformăm sistemul astfel încât să fie echitabil și sustenabil. Adică pensionarii să primească real ce li se cuvine după o viață de muncă, dar trebuie să ne asigurăm că sistemul este foarte solid și aceste pensii pot fi plătite peste 10, 20, 30 de ani. Despre asta vorbim. Restul sunt discuții pe detalii, de care se ocupă Parlamentul și când ajunge legea la mine o să vă spun dacă o consider suficientă sau dacă trebuie să mai lucreze o dată”, a declarat Klaus Iohannis.
Comisiile care au adoptat un raport de admitere la proiectul de lege referitor la pensiile speciale sunt juridică, de apărare și de muncă din Senat. Printre modificările aduse se află și cea conform căreia nicio pensie specială nu va fi mai mare decât veniturile din timpul în care a lucrat. De asemenea, se interzice cumulul pensiilor speciale și se introduce un impozit progresiv de până la 15%, iar pensiile speciale vor fi indexate cu rata inflației.
Aici trebuie menționat faptul că noile propuneri ale Coaliției nu sunt în acord cu cerințele Comisiei Europene, conform digi24.ro.
Cum vor fi impozitate pensiile speciale
Având în vedere impozitul progresiv de până la 15%, o persoană care are venitul sub 2.000 de ei nu va fi impozitat. Pensiile speciale ce sunt cuprinse între 2.000 și 6.000 de lei vor fi impozitate cu doar 10%, iar cele ce depășesc 6.000 de lei vor fi impozitate cu 15%.
În timpul dezbaterii, spiritele au fost destul de aprinse deoarece cei care sunt beneficiari ai pensiilor speciale au criticat măsurile propuse. Cei care au avut un cuvânt de spus au fost militarii și reprezentanții angajaților din penitenciare.
„Cine mai vine să moară pentru salariul minim pe economie în poliție sau armată? Pe cine mobilizați să lupte cu Putin? Pe dvs? Vă atrag atenția că se calcă în picioare tratatul de aderare la NATO. Suntem armată NATO. Suntem poliție NATO. Cu cine vreți să ne înlocuiți? Tăiați pensiile că să plătiți de 16 ori mai mult un străin? Unde se duc banii ăștia? Noi avem o glumă, omorâți-ne pe toți în noaptea asta și nu veți lua un leu din banii de pensii militare. Vor fi folosiți în continuare pentru achiziția de Pirania care nu trec râurile pentru că nu au abilitate, care nu urcă dealurile și munții, în timp ce ale noastre sunt perfecte. Aveți de-a face cu un domeniu total necunoscut”, a spus colonelul în rezervă Mircea Dogaru.
De asemenea, nemulțumiți au fost și parlamentarii partidului USR, iar cel care a luat cuvântul a fost senatorul Ștefan Pălărie: „Vă înţeleg poziţia extrem de ingrată, trebuie să reprezentaţi o coaliţie de guvernare, al cărui premier are o pensie specială de 18.000 de lei. Este şi angajat al guvernului, este şi pensionar de lux. Vedem o zgârietură superficială a acestor privilegii, cu tot felul de acrobaţii, de impozitare a unei bucăţele care depăşeşte o anumită sumă şi o anumită plafonare, dar nu de eliminare a luxului, a privilegiului şi nici măcar de trecere pe principiul contributivităţii”.
