Actual International

Ultimatumul președintelui chinez pentru Vladimir Putin în contextul războiului dintre Rusia și Ucraina

Ultimatumul președintelui chinez pentru Vladimir Putin în contextul războiului dintre Rusia și Ucraina
cncb.com/ smh.com.au

Președintele chinez Xi Jinping i-a dat un ultimatum lui Vladimir Putin să-i transmită când va termina războiul din Ucraina, în caz contrar urmând să întrerupă orice comunicare cu el.

Președintele chinez vrea date exacte de la Putin

La acest ultimatum, Vladimir Putin i-a transmis răspunsul prin Dmitri Medvedev, care s-a dus la Beijing, miercuri, 21.12.2022. Xi Jinping i-ar fi cerut imperativ lui Vladimir Putin, printr-o scrisoare, datele exacte la care se va termina războiul din Ucraina, potrivit dailymail.co.uk.

Publicația engleză citează canalul de Telegram General SVR, care se presupune că are legături cu Kremlinul și bodyguarzii lui Putin.

Președintele chinez a cerut ca Putin să îi transmit datele exacte la care intenționează să pună capăt conflictului sângeros din Ucraina, amenințând că dacă nu primește un răspuns va opri comunicațiile.

În acest sens, Dmitri Medvedev a fost trimis miercuri la Beijing ”în calitate de poștaș” pentru a transmite răspunsul liderului său președintelui rus.

Postările lui Medvedev pe Telegram, anti-occidentale

Despre canalul de Telegram invocat se știe că aparține unui general-locotenent exilat al Kremlinului, cunoscut sub pseudonimul Viktor Mihailovici, care, de-a lungul războiului, a făcut o serie de afirmații anti-Putin.

Șeful adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei Medvedev, a fost rareori trimis de Putin în ultimii ani în străinătate și în ultimul timp a fost descris ca un ”clovn de curte” la Kremlin pentru postările sale pe rețelele de socializare extrem de anti-occidentale.

De asemenea, afirmațiile generalului indică faptul că Putin se confruntă cu presiuni puternice din partea Chinei pentru a pune capăt unui război care provoacă tulburări grave în economia mondială.

Se pare că Xi „i-a cerut lui Putin un plan detaliat cu date, în care președintele rus să scrie cum și când va pune capăt războiului”, potrivit generalului SVR, care susține, totodată, că „doar dacă ar exista astfel de explicații scrise sau, dacă doriți, promisiuni, liderul chinez era gata să accepte conversații telefonice cu Putin și să discute despre posibilitatea unei vizite în Rusia anul viitor”.

Salutări și urările de bine

„Cât de mult l-a convins scrisoarea lui Putin pe Xi Jinping va fi clar dacă liderii celor două țări vor mai avea conversații telefonice în viitorul apropiat sau nu”, consideră sursa.

Potrivit rapoartelor oficiale ale Chinei despre întâlnirea de la Beijing, Medvedev i-a înmânat lui Xi o scrisoare prin care ”i-a transmis salutările prietenoase și urările de bine” liderului chinez.

În ceea ce privește Ucraina, Xi a subliniat că „și-a decis întotdeauna propria poziție și politică în funcție de importanța problemei în sine”.

Și cu toate acestea, a existat un mesaj clar care sublinia necesitatea păcii în relatările de la Beijing despre întâlnirea neașteptată dintre Medvedev și Xi, președintele Chinei..

Potrivit publicației oficiale chineze, China ”are o poziție obiectivă și corectă în această problemă și a depus eforturi active pentru a facilita discuțiile de pace”.

Președintele chinez Xi „și-a exprimat speranța că părțile în cauză vor da dovadă de rațiune și reținere, vor începe un dialog cuprinzător și va aborda fiecare preocupările de securitate ale celuilalt prin mijloace politice”.

Dar, Medvedev a susținut că războiul a avut loc din cauza unor factori complecși, pe care nu i-a explicat, însă.

O parte din seniorii securității au moțăit la discursul lui Putin

Pe de altă parte, președintele rus, Vladimir Putin a fost umilit și mai mult în momentul în care cei doi seniori ai securității – Nikolai Patrușev și Alexander Bortnikov, ambii în vârstă de 71 de ani – au fost văzuți moțăind în timpul discursului său cheie despre politica de apărare de la Moscova. Astfel, imaginile și filmările i-au arătat pe cei mai înalți oficiali dezamăgiți de prelegerea zgomotoasă.

În acest context, canalul Telegram citat a mai relatat următoarele: „Nu are rost să discutăm despre reuniunea extinsă a Colegiului Ministerului Apărării al Federației Ruse, pe care a prezidat-o Putin. Directorul FSB, Alexander Bortnikov, și secretarul Consiliului de Securitate, Nikolai Patrushev, moțăind pașnic în timpul discursului liderului, sunt o confirmare vie a inutilității evenimentului”.

FOTO dailymail.co.uk

Se precizează faptul că nu doar această pereche se străduia să rămână trează în timp ce vorbea Putin. Mai este vorba și alți membri de vârf ai armatei în uniformă din spatele lor, cărora le-a fost greu să se concentreze asupra cuvintelor dictatorului rus.

Putin a mărit vârsta de recrutare forțată

În cadrul discursului său, Putin a jurat că nu va limita cheltuielile militare, extinderea armatei până la 1,5 milioane de militari și a mărit vârsta pentru recrutare forțată de la 27 la 30 de ani, pentru a se acoperi pentru eșecul său de a cuceri cu forța Ucraina.

Cine ar putea lua locul lui Putin

Un fost șef al serviciului de contrainformații al FSB, acum secretar al Consiliului de Securitate rus, respectiv Patrușev, este un om văzut pe scară largă drept arhitectul sinistru al războiului din Ucraina și se presupune că dorește ca fiul său Dmitri Patrușev, în vârstă de 45 de ani, ministrul rus al Agriculturii, să preia locul lui Putin dacă acesta va renunța din cauza unei probleme de sănătate, scrie dailymail.co.uk.