Lifestyle

Ultima teorie a lui Stephen Hawking vă va topi creierul. A început totul acum 13,8 miliarde de ani

Ultima teorie a lui Stephen Hawking vă va topi creierul. A început totul acum 13,8 miliarde de ani

Ultima teorie a lui Stephen Hawking vă va topi creierul. Hawking s-a stins în urmă cu doi ani, dar moștenirea pe care ne-a lăsat-o continuă să fie legendară. Așa e cazul și cu teoria privind Universul.

Universul ar putea fi cu mult mai puțin complex decât ar sugera teoriile care susțin că există multiversuri, așa se arată în lucrarea finală a regretatului Stephen Hawking. Profesorul a precizat că totul a început acum 13,8 miliarde de ani.

Teoria celebrului cosmolog, la care a lucrat în colaborare cu profesorul Thomas Hertog din Belgia KU Leuven, a fost publicată la puțin timp după moartea sa.

Teoriile moderne ale big bangului prezic că universul nostru local a apărut cu o scurtă explozie de inflație – cu alte cuvinte, o mică fracțiune de secundă după big bang-ul în sine, universul s-a extins cu o rată exponențială.

Cu toate acestea, se crede că, odată ce începe inflația, există regiuni în care nu se oprește niciodată. Tot ce vedem în Universul observabil este conținut de bulele în care s-a oprit inflația, lucru ce permite stelelor și galaxiilor să se formeze.

„Teoria obișnuită a inflației eterne prezice că, la nivel global, universul nostru este precum un fractal infinit, cu un mozaic de universuri de buzunar diferite, separate de un ocean plutitor”, a explicat Hawking.

„Legile locale ale fizicii și chimiei pot să difere de la un univers de buzunar la altul, care împreună ar forma un multivers. Dar nu am fost niciodată fan al multiversului. Dacă scara universurilor diferite din multivers este mare sau infinită, teoria nu poate fi testată”.

Teoria inflației eterne este greșită. Hawking și Hertog au afirmat că „dinamica inflației veșnice distruge separarea dintre fizica clasică și cea cuantică”.

„Problema cu explicarea inflației eterne este că presupune existența unui univers de fundal care evoluează în conformitate cu teoria relativității a lui Einstein și că tratează efectele cuantice ca fluctuații mici în jurul acestui fapt”, a explicat Hertog. „Cu toate acestea, dinamica inflației veșnice distruge separarea dintre fizica clasică și cea cuantică. Drept consecință, teoria lui Einstein nu este posibilă în inflația eternă”, potrivit physics-astronomyblog.blogspot.com.