Lifestyle

Ultima slujbă a fost în 1980, clopotele nu s-au oprit niciodată. Biserica Baronului din Bogda renaște cu ajutorul regelui Charles

Ultima slujbă a fost în 1980, clopotele nu s-au oprit niciodată. Biserica Baronului din Bogda renaște cu ajutorul regelui Charles

Inspirată din bazilica Sfântul Petru de la Vatican, Biserica Nobililor din Bogda a fost clădită de nobilii Cssavossy în anul 1908 ca mausoleu al familiei. Ulterior, datorită dimensiunilor mari a devenit lăcaș de cult romano-catolic. Din 1980 nu s-a mai slujit în interiorul acesteia, dar un localnic al cărui bunic a fost clopotar, a dus mai departe tradiția. Zilnic, la ora 12.00, sunetul clopotului ajung până la Cer, iar Dumnezeu s-a îndurat și, în marea sa bunătate, a mai făcut o minune.

Renovarea va costa 6 milioane de euro

Biserica a fost adoptată de un ONG care a primit admirația Regelui Charles al Marii Britanii. Ambulanța pentru Monumente, ONG-ul și Regele Charles au început să colaboreze, inclusiv financiar, și soarta bisericii se va schimba. Pentru început, a fost scanat sfântul lăcaș, s-au făcut toate măsurătorile necesare, iar o firmă de construcții va începe să o renoveze.

E drept că suma de care va fi nevoie e uriașă: 6 milioane de euro. „Acordăm primul ajutor, urmând ca ulterior să fie preluată de comunitate”, spune Mihai Moldovan de la Ambulanța pentru Monumente.

Parte din vitraliie originale există și acum

Când biserica a fost ridicată, superbele vitralii au fost cumpărate de la Munchen, iar clopotele comandate la Viena. Din acestea nu a mai rămas decât o simplă amintire. O mare parte din vitraliile originale mai există însă și astăzi. „La pergole s-a lucrat, au refăcut asteriala. Acolo trebuiau să fie cele două vitralii. De-o parte şi de alta a altarului vin vitraliile ce încă sunt păstrate”, susține Tanasin Sîrgean, primar Cenei.

Familia blestemată

În anul 1897, baronul Gyula Csavossy ridică în Bogda un castel cum rar s-a văzut pe acele locuri, cu 42 de camere, multe grădini exotice și herghelii.

Peste drum de castel, în anul 1860 începe construcția unui mausoleu care va fi finalizată în anul 1908. În anul 1911 trec în lumea drepților și baronul și soția sa, ambii fiind depuși în mausoleu. În 1918, copiii baronului au parte de un șoc, când mare parte din averea lor va fi împărțită comunității.

Pentru că situația devenise tot mai grea, copiii acestuia vând toate proprietățile și se mută în Canada și Elveția. Castelul este luat de un legionar care îl demolează și îl vinde pentru a-și plăti datoriile la bancă, iar mausoleul începe să fie folosit ca biserică romano-catolică, fiind cunoscut ca biserica baronului.