Actual International

Ultima oră. Curtea Supremă britanică a refuzat Scoției dreptul de a convoca un nou referendum de independență

Ultima oră. Curtea Supremă britanică a refuzat Scoției dreptul de a convoca un nou referendum de independență
Steag scoțian/MW Pixabay

O știre de ultimă oră anunță că nu va avea loc niciun referendum în Scoția, după ce Înalta Curte britanică a decis că parlamentul local scoțian nu are puterea de a convoca un referendum de independență fără acordul guvernului britanic.

Ultima oră. Curtea Supremă britanică a refuzat Scoției dreptul de a convoca un nou referendum de independență

Curtea Supremă britanică a refuzat, în unanimitate, Scoției dreptul de a convoca un nou referendum pentru independență.

Cei cinci judecători care au audiat argumentele de la Edinburgh și Londra în octombrie, conduși de judecătorul Robert Reed, și-au anunțat verdictul în prima sală a Curții, situată în Parliament Square din Londra.

Președintele Curții Supreme, Lord Reed, a anunțat decizia, spunând: „Parlamentul scoțian nu are puterea de a legifera pentru un referendum privind independența Scoției.”

Citind un rezumat al deciziei Curții Supreme în această dimineață, Lord Reed a declarat că legislația pentru un al doilea referendum privind independența ar fi legată de „chestiuni rezervate” și, prin urmare, nu intră în atribuțiile Holyrood, relatează HuffPost.

Lordul Reed a mai spus, citat de presa britanică:

„Un referendum desfășurat în mod legal ar avea consecințe politice importante în ceea ce privește uniunea [dintre Anglia și Scoția] și parlamentul Regatului Unit.

Rezultatul său ar avea autoritatea, într-o constituție și o cultură politică fondată pe democrație, a unei exprimări democratice a opiniei electoratului scoțian.

Ar consolida sau ar slăbi legitimitatea democratică a uniunii și a suveranității parlamentului Regatului Unit asupra Scoției, în funcție de punctul de vedere care ar prevala, și ar sprijini sau ar submina acreditările democratice ale mișcării pentru independență.

Prin urmare, este clar că proiectul de lege propus are mai mult decât o legătură vagă sau consecventă cu chestiunile rezervate ale Uniunii dintre Scoția și Anglia și cu suveranitatea parlamentului Regatului Unit.”

Liderul Partidului Naţional Scoţian (SNP), Nicola Sturgeon, dorea să organizeze un nou vot în luna octombrie a anului viitor.

Primul ministru al Scoției, Nicola Sturgeon, spunea cu o lună în urmă că un nou referendum pentru independenţa faţă de Regatul Unit ar putea avea loc în octombrie anul viitor.

”Să aşteptăm să vedem ce spune instanţa. Sunt încrezătoare că Scoţia va deveni independentă,” spunea premierul scoţian, la începutul lunii octombrie.

Primul ministru al Scoției a postat un răspuns

După ce Curtea Supremă britanică a refuzat țării un nou referendum, primul ministru scoțian a declarat pe Twitter:

„Deși dezamăgită de aceasta, respect decizia @UKSupremeCourt – nu face legea, doar o interpretează. O lege care nu permite Scoției să își aleagă propriul viitor fără acordul Westminster-ului expune ca un mit orice noțiune a Regatului Unit ca fiind un parteneriat voluntar și face argumente pentru Indy.”

Ulterior, premierul Sturgeon a continuat apoi cu un al doilea tweet, declarând: „Democrația scoțiană nu va fi negată.”

„Hotărârea de astăzi blochează o cale pentru ca vocea Scoției să fie auzită în ceea ce privește independența – dar într-o democrație, vocea noastră nu poate fi și nu va fi redusă la tăcere”, a mai spus ea.

Doamna premier Sturgeon a încheiat spunând că va face o declarație completă în jurul orei locale 11.30.

Cu toate acestea, instanța supremă britanică a spus în unanimitate nu și Scoția rămâne, mai departe, sub tutelea Marii Britanii.