„Am convenit asupra înființării unei misiuni de asistență militară a UE care să sprijine forțele armate ucrainene”,
În data de 17.10.2022, ulterior unei întâlniri la nivel înalt al Uniunii Europene, Josep Borrell, reprezentantul Consiliului Afacerilor Externe, a precizat următoarele:
- “Am luat un număr important de decizii – nu doar discutând și analizând, ci și luând decizii. Decizii importante care susțin hotărârea Uniunii Europene de a sprijini Ucraina împotriva agresiunii Rusiei; apărarea păcii și stabilității în Caucazul de Sud; și susținând drepturile omului în Iran”.
- „Am avut ocazia să facem schimburi cu ministrul (pentru afaceri externe al Ucrainei) Dmytro Kuleba, care s-a adresat Consiliului prin videoconferință dintr-un adăpost anti-bombe. Cred că este prima dată când discutăm cu un ministru care comunică cu noi de la un adăpost anti-bombe, în timp ce Rusia își continua atacurile asupra Kievului. Și vreau să spun clar: sprijinirea Ucrainei rămâne prima noastră prioritate”.
În cadrul reuniunii au fost luate decizii concrete
Potrivit lui Josep Borrell UE va sprijini armata ucraineană și va aloca sume importante de bani pentru a finanța livrările catre Forțele de Apărare din Ucraina:
- „În primul rând, am convenit asupra înființării unei misiuni de asistență militară a UE care să sprijine forțele armate ucrainene. Asta se va întâmpla pe teritoriul Uniunii Europene. Instruirea va avea loc pe teritoriul Uniunii Europene. Scopul Misiunii este să antreneze aproximativ 15.000 de militari pentru început. Poate mai mult, dar primul obiectiv este pregătirea a 15.000 de militari. Cu valoarea adăugată de a face asta, toate statele membre împreună, pe lângă activitățile pe care multe dintre ele le fac deja de partea lor”.
- „În al doilea rând, am convenit să alocăm încă 500 de milioane euro din Facilitatea Europeană pentru Pace pentru a finanța livrările către Forțele de Apărare ucrainene”.
Banii alocați în acest scop fac parte dintr-un fond interguvernamental, separat de bugetul Uniunii Europene aprobat de Parlamentul European
“Acest fond interguvernamental nu face parte din bugetul Uniunii Europene aprobat de Parlamentul European, ci este separat. Este un fond decis de statele membre împreună și gestionat de acestea. Se ridică la un total de 3,1 miliarde de euro”, potrivit eeas.europa.eu
Din nou, Ungaria rămâne de partea Rusiei
Ungaria ignoră iar o decizie luată la nivelul Uniunii Europene și anume aceea de a efectua o misiune de antrenament pentru militarii ucraineni întrucât nu consideră „o idee bună” inițiativa și prin urmare nu va participa la aceasta.
În acest context, ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto a declarat:
„O decizie a fost luată astăzi ca UE să efectueze o misiune de antrenament pentru militarii din armata ucraineană. Discutând în mod constructiv, Ungaria nu se consideră obligată de această decizie, ceea ce este permis, conform legii UE. Nu vom participa la această misiune de antrenament și nu vom trimite instructori. Nu considerăm că este o idee bună, nici aceasta și nici altele care nu duc la o dezescaladare”
De asemenea, Ungaria va refuza să plătească orice este legat de această misiune
Peter Szijjarto a precizat că „scopul nostru este să asigurăm securitatea poporului ungar și a Ungariei în sine”, susținând, totodată că Uniunea Europeană ar trebui să „țină deschise canalele de comunicare” cu Rusia și că ar trebui să ajungă la o soluționare a conflictului prin negociere:
„Dacă închidem complet canalele de comunicare cu Rusia, atunci vom pierde chiar și speranța pentru pace”, potrivit tass.com.