Actual International

UE se scufundă în beznă și frig la iarnă. Germania înregistrează un record nefast

aderarea la UE
Arhivă

Inflația din Germania ar putea atinge cea mai mare valoare din ultimii 70 de ani, pe fondul crizei gazelor naturale din Rusia, spune șeful băncii centrale germane.

Rata inflației din Germania ar putea crește cu peste 10% în această toamnă – cea mai mare valoare din ultimele șapte decenii – pe fondul crizei energetice a țării, a declarat săptămâna trecută șeful băncii centrale, Joachim Nagel, pentru Rheinische Post.

Comentariile lui Nagel, publicate sâmbătă, au venit imediat după ce gigantul rus, Gazprom, a anunțat vineri o oprire de trei zile a conductei cheie Nord Stream 1, care trimite gaze naturale în Europa. Gazprom a spus că această conductă necesită întreținere și va fi închisă între 31 august și 2 septembrie.

Dezvoltarea a dus la creșterea prețurilor gazelor naturale, deoarece Gazprom a redus deja fluxurile de gaze ale conductei la doar 20% din capacitatea totală, invocând probleme tehnice. Germania – care este dependentă de gazul rusesc – a acuzat Rusia că a folosește gazele pentru a riposta împotriva sancțiunilor din cauza războiului din Ucraina. De asemenea, țara cu cea mai puternica economie din Europa se pregătește pentru o criză energetică severă în această iarnă.

„Problema inflației nu va dispărea în 2023”, a declarat Nagel pentru Rheinische Post, potrivit unei transcriere oficiale de la banca centrală germană. „Este probabil ca blocajele în aprovizionare și tensiunile geopolitice să continue”.

Economia Germaniei a stagnat în al doilea trimestru al anului 2023, în creștere cu 0% față de primul trimestru, potrivit biroului de statistică al țării. Între timp, inflația a crescut la un maxim al ultimilor 40 de ani – 7,5% în iulie – în principal din cauza prețurilor ridicate la energie, potrivit biroului de statistică.

Banca centrală germană a estimat în iunie că inflația pentru 2023 va ajunge la 4,5%, dar Nagel a declarat pentru Rheinische Post că, probabil, măririle de preț vor ajunge, în medie, peste 6%.

Criza energetică a Germaniei este agravată de un val de căldură care aproape a secat Rinul, perturbând o rută importantă pentru transportul energetic.

„Dacă se mai adaugă probleme de livrare, de exemplu nivelul scăzut al apei pe o perioadă mai lungă, perspectivele economice pentru a doua jumătate a anului s-ar deteriora și mai mult”, a declarat Nagel pentru presa germană.

„Pe măsură ce criza energetică se adâncește, va apărea, probabil, o recesiune iarna viitoare”.

Liderii industriei germane au avertizat cu privire la dificultăți economice grave în cazul în care gazul rusesc ar fi întrerupt complet. Pentru a economisi energie, Germania a început deja să stingă încălzirea și luminile.