Uniunea Europeană (UE) plănuiește reforme pentru a proteja facturile de electricitate de fluctuația prețurilor combustibililor fosili.
UE propune reformarea pieței de energie electrică pentru a proteja facturile consumatorilor de fluctuația prețurilor
Uniunea Europeană (UE) a anunțat o propunere care vizează modificarea pieței sale de energie electrică, protejându-și consumatorii de plata unor facturi de energie ridicate, afectate din cauza prețurilor combustibililor fosili.
Reformele propuse au ca scop protejarea pieței sale de energie de o repetare a situației de anul trecut, când prețurile la energie în UE au atins niveluri record după ce Rusia și-a redus furnizarea de gaz.
În urma acestei penurii, consumatorii s-au confruntat cu facturi de electricitate în creștere, din cauza căreia mai multe industrii s-au confruntat, de asemenea, cu închiderea unor întreprinderi din întregul bloc comunitar european.
”Trebuie să facem ca designul pieței energiei electrice să fie adaptat pentru viitor, permițându-i să ofere tuturor beneficiile unei energii curate la prețuri accesibile”, a declarat Kadri Simson, comisarul european pentru energie, citat de Reuters.
Pentru a face aceste schimbări, Comisia a prezentat diverse opțiuni de modificare a modului în care este vândută energia electrică de către centralele electrice.
Comisia a precizat că acest lucru va face parte din reforma pieței pe care intenționează să o propună în luna martie a acestui an.
”Propunerea UE va avea ca scop extinderea utilizării în Europa a contractelor pe termen lung care oferă centralelor electrice un preț fix pentru energia electrică în baza contractelor pentru diferență (CfD) și a acordurilor de cumpărare de energie (PPA)”, se arată într-un comunicat al Comisiei.
”Extinderea acestor tipuri de contracte ar crea un tampon între consumatorii de energie și prețurile volatile de pe piețele de energie pe termen scurt, ceea ce ar duce la o mai mare stabilitate a facturilor de energie pentru gospodării și companii”.
”Stabilitatea pentru consumatori ar putea fi obținută prin introducerea unor norme specifice ale UE pentru contractele de tip CfD și lăsând la latitudinea guvernelor naționale decizia de a le utiliza, sau prin impunerea obligației de a semna CfD pentru noile centrale electrice care beneficiază de ajutor de stat”, au adăugat reprezentanții comisiei date.