Președintele Klaus Iohannis a fost destul de tranşant la reuniunea informală a Consiliului European, care a avut loc la Praga, Republica Cehă. Şeful statului a susţinut că este nevoie de acțiuni suplimentare axate în principal pe reducerea durabilă a prețurilor la energie şi a a reamintit necesitatea adoptării de măsuri care să asigure decuplarea prețului la energia electrică de prețul gazelor naturale.
UE critică în termeni duri Germania. Klaus Iohannis cere decuplarea prețului la energia electrică de prețul gazelor naturale
Principalele subiecte pe agenda reuniunii Consiliului European au vizat situația din Ucraina, pe toate dimensiunile, evoluțiile în domeniul energiei, din punctul de vedere al impactului prețurilor ridicate și al eforturilor pentru securitatea aprovizionării, precum și situația economică la nivel european.
Președintele Klaus Iohannis a pledat pentru continuarea coordonării la nivelul UE, în vederea depășirii provocărilor comune din acest domeniu, salutând măsurile adoptate până în prezent, dar subliniind că este nevoie de acțiuni suplimentare axate în principal pe reducerea durabilă a prețurilor la energie.
În contextul menținerii nivelului ridicat al prețurilor la energie, preocupare constantă pentru țara noastră, Președintele României a reamintit necesitatea adoptării de măsuri care să asigure decuplarea prețului la energia electrică de prețul gazelor naturale.
Klaus Iohannis a mai pledat şi pentru necesitatea diversificării în continuare a aprovizionării cu gaze naturale din surse multiple și de încredere, utilizarea resurselor indigene, dezvoltarea proiectelor de infrastructură și consolidarea interconexiunilor, salutând în acest context operaționalizarea recentă a interconectorului dintre Grecia și Bulgaria.
În ceea ce privește situația economică, dezbaterile liderilor Uniunii Europene au vizat prețurile ridicate pentru gospodării și întreprinderi care au condus la niveluri semnificative ale inflației în statele membre, măsuri pentru sprijinirea creșterii economice și a locurilor de muncă, precum și păstrarea integrității Pieței Unice”, mai transmite Administrația Prezidențială.
Federația Rusă folosește energia pe post de armă pentru a submina puterea economică a UE
În contextul în care Rusia folosește energia pe post de armă pentru a submina puterea economică a UE, liderii europeni au reiterat hotărârea de a răspunde în mod coordonat pentru asigurarea securității aprovizionării, inclusiv prin identificarea de parteneriate reciproc avantajoase, atenuarea impactului prețurilor ridicate asupra consumatorilor, mai ales a celor vulnerabili, și prin măsuri menite să reducă cererea de energie.
Ursula von der Leyen a criticat planul Germaniei privind compensarea preţurilor la energie
În altă ordine de idei, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a criticat, la summitul Uniunii Europene, planul Germaniei privind compensarea preţurilor la energie, iar cancelarul Olaf Scholz, susţinut de omologul său austriac, Karl Nehammer, au reproşat lipsa unei soluţii comunitare elaborate de Bruxelles, potrivit Mediafax.
Ursula von der Leyen a afirmat, la reuniunea informală a Consiliului European aflată în curs la Praga, că ar fi important ca toate companiile să aibă şanse egale de a participa pe piaţa comunitară. Competiţia trebuie să se bazeze doar pe calitate, nu pe subvenţii, a declarat preşedintele Comisiei Europene, conform publicaţiei Der Spiegel.
Anterior, într-un mesaj postat pe Twitter, Ursula von der Leyen evidenţiase importanţa „menţinerii pieţei unice europene şi a unui spaţiu care să asigure condiţii concurenţiale egale”. Preşedintele Comisiei Europene a subliniat că este necesară o soluţie „prin consens” care să permită reducerea preţurilor la gaze.
Olaf Scholz: Germania şi-a adoptat propriu plan, întrucât nu există un plan europen
În replică, Olaf Scholz a reafirmat ideea că planul său are rolul de a ajuta atât companiile, cât şi cetăţenii să facă faţă crizei energetice, sugerând că a fost nevoit să adopte această soluţie în lipsa unui plan european. Iar cancelarul austriac, Karl Nehammer, a catalogat planul german drept „un semnal de trezire” adresat Comisiei Europene, care nu a reuşit să elaboreze un plan comun.
Mai mulţi membri ai Comisiei Europene şi lideri ai statelor membre UE au criticat în ultimele zile planul Guvernului Olaf Scholz de a aloca 200 de miliarde de euro pentru compensarea preţurilor la gaze.