Actual International

Ucrainienii, păcăliți la armament. Au trimis vechiturile donate înapoi. Ce rol a avut România

Ucrainienii, păcăliți la armament. Au trimis vechiturile donate înapoi. Ce rol a avut România
foto: bivol.bg

Guvernul bulgar a trimis în Ucraina, prin intermediul României, muniție veche, retrasă, fabricată în Belarus în perioada sovietică, dar Kievul le-a dat înapoi, fiind într-o stare groaznică. Presa din Bulgaria a precizat că este vorba despre rachete Grad și cartușe de artilerie, în valoare de circa 200 de milioane de dolari. Ministerul Economiei confirmă că Romarm are un contract de achiziție activ cu compania bulgară Alguns.

Ucrainienii, păcăliți la armament. Au trimis vechiturile donate înapoi. Ce rol a avut România

Aranjamentele pentru exportul de arme în Ucraina prin intermediul României a avut loc când premierul Kiril Petkov a venit în țara noastră, pe 29 aprilie. Bulgaria a trimis 50.000 de rachete de artilerie și peste 5 milioane de cartușe pentru mitraliere, cu o valoare estimată de 200 de milioane de dolari.

Compania bulgară Alguns EOOD a cumpărat din Belarus rachetele – fabricate în anii ’80 – și le-a trimis către RomArm, aflată sub administrarea Ministerului Economiei din România, dar ucrainenii nu au fost încântați.

Potrivit presei bulgare, tranzacția a fost planificată să se desfășoare în felul următor: compania bulgară Alguns vindea muniția către compania națională de apărare din România CN Romarm S.A., aceasta din urmă o revindea apoi propriei sale filiale Nanotech Defence S.R.L., care semna un contract direct cu Ministerul ucrainean al Apărării.

Romarm are un contract de achiziție activ cu compania bulgară Alguns

Bivol.bg i-a transmis un mesaj ministrului român al economiei, Florin Spătaru, după cele aflate.

„Romarm are un contract de achiziție activ cu compania bulgară Alguns”, se arată în răspunsul pe care Bivol l-a primit de la Gabriel Țuțu, directorul general al companiei românești.

„Contractul și implementarea ulterioară a acestuia sunt în conformitate cu legislația în domeniu”, a mai spus directorul general român.

Acesta a refuzat să ofere mai multe informații, subliniind că dezvăluirea unor detalii despre „produse, livrare și prețuri ar fi contrară principiilor concurenței pe piață, protejate de lege”.

Muniția a ajuns în România

Cu toate că Ucraina are nevoie de arme, Kiev-ul a decis să trimită muniția înapoi în România, fiind într-o stare deplorabilă.

„Potrivit surselor noastre, în ziua în care s-a convenit asupra contractului, compania bulgară Alguns a primit un avans de 36 de milioane de dolari, transferat dintr-un cont bancar din Marea Britanie – țara care oferă Ucrainei a doua cea mai mare sumă de ajutor militar, după SUA. Restul banilor urmau să fie plătiți imediat ce armele ajungeau la destinație. Dar când au fost primite în Ucraina, a fost dezvăluită starea lor reală. Ministerul ucrainean al Apărării le-a trimis înapoi în România, deoarece nu erau apte pentru a fi folosite în luptă. Se pare că, din cauza urgenței, muniția nu fusese examinată și se afla într-o stare proastă”, susține Bivol.bg.

Nici România nu a fost încântată de starea armelor. Ajutați de Ministerul Economiei și Industriei din Bulgaria, compania Alguns a încercat apoi să repare muniția prin așa-numita „re-atestare” la producătorul bulgar de arme VMZ, deținut de stat, dar fără rezultat.

UpDate: Ministrul Economiei, Florin Marian Spătaru, susţine că în acest moment nu există informaţii că respectiva muniţie ar fi fost livrată din România, dar că au fost demarate „nişte verificări”.
„E o imagine apărută pe net. Am demarat nişte verificări şi sub nicio formă nu avem informaţii că acea muniţie ar fi fost livrată din România. Acel simbol nu are legătură cu România”, a spus ministrul Economiei la Digi 24.