Ucraina folosește lansatoare de rachete false, făcute din lemn, pentru a determina Rusia să-și irosească rachetele pe ținte inutile, potrivit unui raport.
Ucraina lansează momeli din lemn făcute să arate ca niște lansatoare de rachete pentru a păcăli Rusia să își irosească rachetele pe ele, a relatat The Washington Post.
Momelile sunt făcute din lemn, dar arată ca lansatoare de rachete americane avansate atunci când sunt reperate de dronele rusești, a relatat The Post.
Dronele trimit apoi locația lansatoarelor fictive către portavioanele rusești cu rachete de croazieră din Marea Neagră, determinând portavioanele să riposteze – care însă trag asupra unor ținte inutile care nu au potențial de daune relevante, a relatat The Post.
The Post a precizat că raportul său se bazează pe interviuri cu înalți oficiali americani și ucraineni. The Post a precizat că a văzut și fotografii ale momelilor din lemn.
„Rusia a folosit cel puțin 10 rachete de croazieră Kalibr în primele săptămâni în care Ucraina a încercat această strategie”, a declarat un oficial ucrainean de rang înalt pentru The Post.
Ca urmare, Ucraina fabrică acum mai multe dintre aceste lansatoare de rachete momeală, a declarat oficialul pentru The Post. Oficialul nu a precizat câte.
Rusia a vizat lansatoarele de rachete ucrainene, inclusiv sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) donate de SUA, care au permis Ucrainei să afecteze o serie de ținte strategice.
The Post a notat că este posibil ca sistemele fictive să se fi aflat în spatele afirmației Rusiei potrivit căreia a distrus unele HIMARS, deși Ucraina neagă acest lucru, iar SUA afirmă că toate HIMARS sunt contabilizate, funcționează și se află încă în mâinile ucrainenilor.
Lupta Ucrainei împotriva Rusiei a fost în mare parte alimentată de arme occidentale
Cu toate acestea, Occidentul a ezitat să ofere arme avansate la începutul războiului, de teamă că acestea vor ajunge în mâinile rușilor.
De asemenea, Ucraina era obișnuită să lupte împotriva Rusiei în ciuda faptului că dispunea de un stoc de arme semnificativ mai mic. Rusia a atacat în mod repetat estul Ucrainei chiar înainte de a o invada în luna februarie a acestui an.
Acest lucru denotă că armata ucraineană este cunoscută pentru improvizație, creându-și propriile arme, punând laolaltă materiale și găsind modalități de a lupta împotriva Rusiei, păstrându-și în același timp propriile rezerve de arme.