Social

Ucrainenii au drum liber spre locuri de muncă în România! Ce aduce noua legislație temporară?

marius-constaantin budai, ministrul muncii si solidaritatii sociale (sursă foto: mmstiri.ro)
sursă foto: mmstiri.ro

Adoptarea unei legislații temporare ar facilita accesul cetățenilor ucraineni pe piața muncii. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a făcut această declarație pe 30 mai, în cadrul Forumului „Reconstrucția Ucrainei”, patronat de Ambasada Ucrainei la București și organizat de Camera de Comerț Bilaterală România-Ucraina.

Ministrul Muncii a subliniat că România va susține un program de reabilitare a Ucrainei. Etapa inițială a acestui proiect ar putea presupune adoptarea unor legi temporare care să faciliteze accesul cetățenilor din Ucraina pe piața muncii.

Beneficii pentru ucraineni

„Adică, dacă vrem să facem ceva cu paşi repezi şi să fim şi eficienţi, atunci trebuie să uşurăm accesul pe piaţa muncii, să nu mai trebuiască să stăm cu acele documente care în condiţii normale sunt sau nu Ok sau le putem îmbunătăţi, putem discuta.

Când a început războiul, eu, ca locuitor al judeţului Botoşani, graniţă cu Ucraina, dar şi cu Republica Moldova, la noi acolo a fost mai complicat ca aici, la Bucureşti, s-a simţit o teamă şi o groază. (…) Vreau să vă spun că am văzut atunci ceea ce noi, românii, ştim să facem poate cel mai bine şi facem din suflet. Şi am văzut cum cetăţenii români de rând (…) din judeţul Botoşani, care n-au o situaţie materială foarte bună, în modestia lor, au venit în vamă cu oalele pline cu mâncare. Aşa au fost întâmpinaţi cetăţenii ucraineni care fugeau din calea războiului”, a declarat Marius Budăi.

De asemenea, ministrul Muncii a adus în discuție, în cadrul unei ședințe a Camerei de Comerț Bilaterale România-Ucraina, o modificare anterioară a legislației care reglementează condițiile de muncă pentru cetățenii ucraineni în țara noastră.

„Dacă vorbim de dreptul de a munci, imediat după ce a început războiul, în calitate de ministru, am schimbat o lege. (…) Şi am modificat condiţiile de lucru ale cetăţenilor ucraineni în România. Noi, în 2018, am lucrat la acea lege, unde am îmbunătăţit accesul cetăţilor ucraineni, moldoveni care nu aveau cetăţenie română, dar tot ceea ce înseamnă ţările din jurul României care nu sunt parte a Uniunii Europene – Serbia, Ucraina, Moldova – să poată lucra până la 9 luni consecutiv pe teritoriul României.

Când a început războiul, am dat o ordonanţă de urgenţă şi am explicat premierului şi coaliţiei ce doresc să fac, şi anume cetăţenii ucraineni care au venit în România au avut şi au dreptul să lucreze permanent fără niciun fel de probleme, cu menţiunea că acolo unde nu aveau documente la ei care să reflecte calificarea, pentru o declaraţie pentru răspundere şi printr-o probă de lucru, se putea şi se pot şi acum angaja”, a explicat ministrul.

Ce se întâmplă cu contractele?

Începând cu luna ianuarie, s-a decis ca persoanele care călătoresc în România din Serbia, Republica Moldova sau Ucraina să poată fi angajate mai rapid pe baza unui contract de muncă conform Codului Muncii. Potrivit Agerpres, remunerația promisă trebuie să fie cel puțin echivalentă cu salariul minim brut pe economie, iar contractul de muncă trebuie să fie înregistrat în ReVisal.

Cetățenii din Ucraina, Republica Moldova și Serbia trebuie să semneze un contract de muncă de nouă luni pentru a lucra în România, însă, după această perioadă, cetățenii ucraineni pot solicita prelungirea contractului de muncă fără a obține o viză de muncă de lungă ședere.