Lifestyle

Ucraina sistează exportul de energie electrică. Cum va afecta Republica Moldova această decizie

Ucraina sistează exportul de energie electrică. Cum va afecta Republica Moldova această decizie
Infoactual

Pe fondul atacului furibund al Rusiei în Ucraina, cu ținte precise precum infrastructura și servicii de electricitate (centrale) și comunicații, oficialii ucraineni au anunțat că vor sista cursul energetic spre importatorii de până acum.

Ucraina sistează exportul de energie electrică. Cum va afecta Republica Moldova această decizie

Ministerul Energiei de la Kiev a anunțat că începând cu ziua de marți, 11 octombrie 2022, Ucraina sistează exportul de energie electrică, din cauza atacurilor cu rachete asupra mai multor centrale termoelectrice din dimineața zilei de luni.

Până acum, după cum a spus și ministrul ucrainean al Energiei, Gherman Galușenko, exportul de energie electrică din Ucraina a ajutat Europa să reducă dependența de resurse energetice rusești.

„Chiar și după ce centrala nucleară Zaporojie, aflată sub ocupație rusă timp de mai bine de șapte luni, a fost oprită, Ucraina și-a îndeplinit obligațiile față de partenerii săi europeni pentru exportul de energie electrică.

Dar atacurile cu rachete de astăzi, care au lovit centralele termice și substațiile electrice, obligă Ucraina să suspende exporturile de energie electrică, pentru a-și stabiliza propriul sistem energetic”, se arată în mesajul Ministerului Energiei din Ucraina.

Rusia are un plan

Planul Rusiei este ca Ucraina să nu mai furnizeze energie electrică Europei. Despre aceasta vorbește oficialul ucrainean, citat de media.

„Din acest motiv, Rusia distruge sistemul nostru energetic, eliminând însăși posibilitatea de a exporta energie electrică din Ucraina”, a ținut să precizeze Galușenko.

Amintim că electricitatea ucraineană a fost până acum exportată către Uniunea Europeană, precum și către Republica Moldova și Polonia – prin intermediul unor linii separate, a ajutat Europa să înlocuiască gazul rusesc și a susținut stabilitatea sistemului energetic european.

Va fi afectată Republica Moldova și dacă da, în ce măsură

În prezent, Republica Moldova cumpără din Ucraina 30% din necesarul de energie electrică. La declarația de luni seară, responsabilii din domeniul dat de la Chișinău au declarat pentru media că în cursul zilei de marți vor veni cu un răspuns exact în acest sens.

Cu câteva luni în urmă, vicepremierul Andrei Spînu, ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale, se arată convins că Republica Moldova nu va rămâne fără gaze naturale, în eventualitatea în care va fi sistat tranzitul prin Ucraina.

Declarația oficialului moldovean a fost dată după ce Kievul a sistat în proporție de 1/3 tranzitul gazelor rusești spre Europa. De asemenea, Andrei Spînu spune că dacă Gazprom va decide să rezilieze contractul de achiziție și să nu mai livreze gaze naturale Republicii Moldova, Chișinăul va procura gaz de pe piața internațională, a mai spus Spînu, la vremea respectivă, citat de media.