Actual

Ucraina dă lecții românilor: Să renunțe la „tăcerea mieilor”!

ucraina-da-lectii-romanilor

Într-o recentă postare pe rețelele sociale a consilierului prezidenţial Mihailo Podoliak, Ucraina dă lecții românilor. Oficialul recunoaște că la Kiev nu există așteptări ca NATO să declare război Rusiei din cauza incidentului de la Ceatalchioi. Dar sugerează că românii ar trebui să ia atitudine și să amenințe la rândul lor Moscova.

După incidentul recent de la Ceatalchioi, consilierul prezidențial Mihailo Podoliak a scris pe Twitter (X) un mesaj prin care Ucraina nu se sfiește și dă lecții românilor. De exemplu, despre cum ar trebui să procedeze în acest caz: „Poate că ar merita să puncteze mai ferm că este inadmisibil să se încalce spaţiul lor aerian?”, a scris Podoliak.

Oficialul ucrainean nu a ezitat să dea sugestii și despre o posibilă reacţie a autorităților române: „De exemplu, acestea ar putea declara că sunt pregătite să doboare drone şi rachete pe o anumită rază pentru a-şi proteja graniţele”.

Oficialul ucrainean a mai precizat că la Kiev nu există așteptări din partea NATO, dar că autoritățile țărilor vecine ar trebui să fie mult mai ferme în apărarea spațiului aerian: „Desigur, nimeni nu se așteaptă ca NATO să invoce articolul 5 și să intre în război cu Rusia pentru căderea unor bucăţi de metal pe un câmp din România. Nu este cazul. Rusia își permite să folosească spațiul aerian al României și al altor vecini pentru a lansa atacuri cu rachete asupra Ucrainei dintr-un singur motiv. Pentru că este liniște.”

Prioritară este ajutarea Kievului

După lecțiile și acuzele străvezii la vina țărilor vecine, cu precădere a României, consilierul a subliniat că prioritatea este ajutarea Ucrainei: „În cele din urmă, punctul cheie este că este necesară ajutarea Ucrainei cât mai repede posibil cu sisteme suplimentare de apărare aeriană, pentru a le disloca în zonele de frontieră. Acest lucru va crește semnificativ securitatea țărilor care se învecinează cu Ucraina și va limita capacitățile speculative și provocatoare ale Rusiei. Avem nevoie de acțiuni simple, nu de «tăcerea mieilor»”, a punctat în mesajul său Podoliak.

Confirm autorităţilor de la Kiev, de la începutul războiului, rachete ruseşti intrat în mai multe rânduri în spaţiul aerian al României, Poloniei şi Republicii Moldova.

Și Centrul de comunicare strategică al Ucrainei dă lecții românilor

Mesajul consilierului prezidențial nu este o atitudine singulară. Şi Centrul de comunicare strategică al Ucrainei (SPRAVDI) a transmis un comunicat asemănător. Conform acestuia, statele vecine abordează greșit problema ascunzând și negând incidente precum cel Ceatalchioi. Concluzia este similară cu cea lui Podoliak – Ucraina trebuie dotată cu mai multe sisteme de de apărare aeriană.

„Teroarea rusă nu cunoaște granițe, nici măcar pe cele naționale. Rusia testează rezistența membrilor NATO cu explozii de drone în România. Pe 4 septembrie, dronele Shahed folosite de ruși pentru a ataca regiunea Ismail din Ucraina s-au prăbușit și au explodat în România. Atacurile teroriste rusești cu rachete și drone sunt o amenințare regională, nu doar o amenințare pentru Ucraina. Teritoriile Moldovei și Poloniei au suferit în mod repetat de pe urma atacurilor rusești asupra Ucrainei. Infrastructura portuară vizată de Rusia este situată în imediata apropiere a României și Republicii Moldova, iar aceste țări sunt expuse unui risc imediat. Ascunderea și negarea problemei este o tactică greșită pentru statele vecine ale Ucrainei, care din când în când suferă de pe urma atacurilor rusești. Aceste provocări permit Moscovei să testeze disponibilitatea NATO de a se apăra”, a postat pe Twitter (X) Centrul ucrainean de comunicare strategică, citat de observatornews.