Copiii, în țările ex-sovietice, încă de la grădiniță, trebuie, neapărat, să mânânce borș. Chiar și medicii spun că acesta este hrănitor și ajută, inclusiv, la menținerea unei imunități bune. Rețeta originală este pe bază de sfeclă, aceasta asigurând organismului multe beneficii. Bărbații îl mănâncă la toate mesele, mai ales seara, după serviciu. Așa că un borș întotdeauna este binevenit.
Ucraina a câștigat războiul, al borșului. Rusia râde și face haz de necaz
Agenţia culturală a ONU a adăugat prepararea borşului, o supă preparată de obicei din sfeclă şi cartofi în Ucraina, pe lista patrimoniului cultural imaterial, aflat, mai ales acum, în pericol de dispariţie, se arată într-un reportaj BBC.
„Victoria în războiul pentru borş este a noastră!” a declarat ministrul ucrainean al Culturii, Oleksandr Tkachenko.
Borşul este o supă consistentă, de obicei colorată în roşu, datorită adaosului de sfeclă roşie. I se spune borș țărănesc cu vitamine, acestea fiind găsite în toată gama de legume, folosită la prepararea borșului.
Poate fi preparat, în casă, borșul de legume având în compoziție cartofi și sfeclă, varză, morcovi, la care pot fi adăugate, după gust, și păstăi de fasole sau mazăre verde. Se adaugă țelină și pătrunjel, pentru arome.
Toate legumele sunt tăiate cubulețe. Desigur, cine iubește carnea, poate face borșul cu carne de pui, curcan, rață sau utilizând bucățele de porc sau vită. La final, se poate folosi, pentru gust, o linguriță de smântână. Rețeta completă, în video.
Deşi Ucraina consideră borşul ca fiind mâncarea sa naţională, acesta este consumat pe scară largă şi în Rusia, în alte ţări ex-sovietice, precum Republica Moldova şi în Polonia. Ca urmare, originile sale sunt deosebit de controversate, precizează BBC.
Războiul s-a dus pe social media
În ultimii ani, statutul său ca fiind un fel de mâncare ucrainean sau rusesc a fost dezbătut cu ferocitate pe reţelele de socializare, ceea ce a dus la o intensificare a ceea ce unii au numit „războiul borşului„.
Cum a ajuns borșul să fie protejat UNESCO
UNESCO a declarat că războiul din Ucraina a ”amenințat” și gătitul borșului. În 2020, Ucraina a depus la UNESCO o cerere pentru ca gătirea acestui fel de mâncare să fie adăugată pe lista patrimoniului cultural, pe cale de dispariţie. Procesul de luare a deciziei a fost accelerat din cauza invaziei Rusiei în Ucraina şi a „impactului negativ” asupra tradiţiei preparării acestui fel de mâncare, a transmis UNESCO printr-un comunicat de presă.
Ce spun rușii
Iată că au răspuns rușii și de astă dată. Ministerul de Externe al Rusiei a ridiculizat demersul, declarând că versiunea rusă a acestui fel de mâncare nu are nevoie de salvgardare.
Foto: lalena / video: youtube