Oficialii blocului au intrat în sediul companiei pentru a testa controalele acesteia pe teme precum propaganda rusă. Twitter a acceptat să se conformeze noilor legi stricte ale UE privind știrile false, propaganda rusă și infracțiunile online, după ce o echipă de funcționari ai Comisiei Europene a intrat în sediul central al companiei pentru a testa capacitatea acesteia de a funcționa legal în Europa.
Măsura a fost luată la doar câteva săptămâni după ce Elon Musk, proprietarul Twitter, a renunțat la codul de practică voluntar al blocului comunitar privind dezinformarea.
Twitter se supune
În cadrul primului exercițiu de acest gen, oficialii UE au fost autorizați joi să intre în sediul companiei pentru a efectua un exercițiu simulat cu personalul Twitter pentru a testa controalele sale privind propaganda rusă, știrile false și activitățile infracționale, inclusiv exploatarea sexuală a copiilor.
Thierry Breton, comisarul responsabil cu aplicarea noii Legi privind serviciile digitale, a salutat faptul că societatea a acceptat în mod voluntar să participe la acest test.
Acesta a reiterat avertismentul său adresat tuturor companiilor de social media, în care le spunea că UE va acționa rapid și cu fermitate pentru a aplica noile legi radicale care vor intra în vigoare în august.
„Când vine vorba de criminalitatea online, nu pot exista jumătăți de măsură. Platformele online foarte mari trebuie să pună în aplicare controalele interne și resursele necesare pentru a fi pregătite pentru noile norme europene”, a declarat el.
Gata cu dezinformarea
Noile legi intră în vigoare la 25 august, dar temerile UE că Twitter ar putea să nu se conformeze s-au accentuat, unul dintre comisari avertizând recent compania că nu va fi tolerată o operațiune de tip „vestul sălbatic”.
Verificările efectuate în cadrul exercițiului au vizat domenii precum conținutul recomandat și controalele pentru combaterea conținutului ilegal online, cum ar fi exploatarea sexuală a copiilor online, precum și abordarea Twitter în ceea ce privește dezinformarea.
Patruzeci și patru de companii, printre care Google și Facebook, participă la codul de bune practici al UE, pe care blocul comunitar l-a introdus ca mijloc de a ajuta platformele de socializare să se pregătească pentru noile legi. UE îl avertizase pe Musk că s-ar putea confrunta cu o interdicție completă în Europa sau cu amenzi care pot ajunge până la 6% din veniturile sale globale dacă nu respectă legile.
Breton, aflat într-o vizită de două zile în Silicon Valley, a declarat că Twitter mai are încă un drum lung de parcurs pentru a se pregăti, conform theguardian.com.
„Twitter ia exercițiul în serios și a identificat domeniile cheie asupra cărora trebuie să se concentreze pentru a se conforma cu DSA. Cu două luni înainte de intrarea în vigoare a noului regulament al UE, trebuie să se lucreze în continuare pentru ca sistemele să fie în vigoare și să funcționeze eficient și rapid. Le-am spus lui Elon Musk și Lindei Yaccarino [directorul executiv al Twitter] că Twitter ar trebui să fie foarte sârguincios în pregătirea pentru a combate conținutul ilegal în Uniunea Europeană. Combaterea dezinformării, inclusiv a propagandei pro-ruse, va fi, de asemenea, un domeniu de interes, în special în contextul în care intrăm într-o perioadă de alegeri în Europa”, a transmis acesta.